Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mercedes-Benz GLΑ250e & CLA250e: Περισσότερη αυτονομία. Περισσότερη ισχύς. Λιγότερη κατανάλωση

Με στόχο το 2030 ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη να είναι ηλεκτροκίνητα (είτε αμιγώς ηλεκτρικά, είτε plug-in υβριδικά) και το 2039 να έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, η Mercedes-Benz ακολουθεί με συνέπεια τη στρατηγική της, να προσφέρει μετακινήσεις με ουδέτερες εκπομπές CO2  από κάθε κατηγορία αυτοκινήτων που εξελίσσει και παράγει. Έτσι, η Mercedes-Benz συνεχίζει να επεκτείνει συστηματικά τη γκάμα των plug-in hybrid μοντέλων της προσφέροντας ήδη περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδόσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες προς παραγγελία και στην Ελλάδα.

 

Ειδικά στην compact κατηγορία, στη χώρα μας διατίθενται οι plug-in υβριδικές εκδόσεις στα μοντέλα της A-Class, A-Class Sedan, B-Class, CLA Coupe, CLA Shooting Brake and GLA. Λειτουργώντας μαζί, ο τετρακύλινδρος 1.33 λίτρων βενζινοκινητήρας με  ισχύ 118 kW (160 hp) και ο 75 kW (102hp) ηλεκτροκινητήρας προσφέρουν συνδυαστική απόδοση 160 kW (218 hp) και συνολική μέγιστη ροπή 450 Νm, η οποία είναι εμφανής ήδη από τις χαμηλές στροφές. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό του ηλεκτροκινητήρα, δηλ. η μέγιστη ροπή από στάση, κάνει τα compact plug-in hybrid μοντέλα να αποκρίνονται άμεσα, όπως απεικονίζεται και στις επιδόσεις τους. Για παράδειγμα, η A 250e (συνδυαστική μεικτή κατανάλωση καυσίμου  1,3-1,0 l / 100 km, εκπομπές CO2 συνδ. 30–22 g / km) ολοκληρώνει το σπριντ 0 – 100 km / h σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα. Ακόμη και με τη αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα έως 140 km/h – περισσότερο από αρκετό για να σημειώσει καλές επιδόσεις στον αυτοκινητόδρομο εντός των ορίων ταχύτητας των περισσότερων κρατών χωρίς τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

 

Οι GLA 250e & CLA 250e

 

Δύο από τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην Ελληνική αγορά, μαζί με τις Α-Class (Hatchback & Sedan), είναι η GLA 250e και η CLA 250 e Coupe. Και τα δυο διαθέτουν το ίδιο μηχανικό σύνολο με τα υπόλοιπα compact plug-in υβριδικά μοντέλα (βενζινοκινητήρα 1.33 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα 75 kW).   Όμως παράλληλα με τις επιδόσεις που προκύπτουν από τη ροπή των 450 Nm ήδη από τις χαμηλές στροφές, τα νούμερα της κατανάλωσης είναι αυτά που εντυπωσιάζουν: Η CLA 250e  καταναλώνει κατά μέσο όρο 0,9-1,3 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει μόλις 30-22 γρ.CO2/χλμ. H κατανάλωση της GLA 250e κυμαίνεται μεταξύ 1,7-1,3 λίτρων/100 χλμ. και εκλύει 38-30 γρ.CO2/χλμ (τιμές WLTP). Η μπαταρία ιόντων-λιθίου είναι χωρητικότητας 15,6 kWh, και ζυγίζει 129 κιλά. Εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία που κυμαίνεται μεταξύ 61-69 χλμ. για την CLA 250 e Coupe, και 56-63 για την GLA 250 e (τιμές WLTP). Έτσι, το 90% των καθημερινών μετακινήσεων, ιδιαίτερα στην πόλη μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να ενεργοποιηθεί ο βενζινοκινητήρας, με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός φορτίζει τακτικά το αυτοκίνητό του.

Επιπλέον, για τη διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ωφέλιμου χώρου για επιβάτες και αποσκευές, οι plug-in υβριδικές εκδόσεις των CLA 250e & GLA 250e έχουν υιοθετήσει μία σειρά από λύσεις προκειμένου η μπαταρία να μην περιορίσει σημαντικά τους χώρους. Για παράδειγμα, η εξάτμιση έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του αυτοκινήτου, κάτω από το δάπεδο, ενώ το τελικό καζανάκι βρίσκεται στο τούνελ της μετάδοσης. Αντίστοιχα, το ρεζερβουάρ καυσίμου τοποθετείται στο χώρο που στις συμβατικές τετρακίνητες εκδόσεις βρίσκεται κανονικά ο άξονας μετάδοσης, με αποτέλεσμα η μπαταρία να καταλαμβάνει τον χώρο κάτω από το αμάξωμα.

Τόσο η GLA 250e όσο και η CLA 250e εκτός από τον πλούσιο βασικό εξοπλισμό που διαθέτουν και ο οποίος είναι πολύ πιο πλούσιος από τον εξοπλισμό των συμβατικών αντίστοιχων μοντέλων, δίνουν τη δυνατότητα προσωποποίησης μέσα από την επιλογή τριών για τη GLA 250e και δύο για τη CLA 250e διαφορετικών πακέτων εξοπλισμού.

Γραμμές εξοπλισμού GLA 250e

Style Line: Σύστημα πολυμέσων MBUX, ζάντες αλουμινίου 17”, κάμερα οπισθοπορείας, touchpad , 2 οθόνες 7 ιντσών με λειτουργία touch screen, ράγες οροφής, ανάρτηση Comfort, φώτα LED High Performance με ενσωματωμένα LED ημέρας, ηλεκτρικό σύστημα EASY-PACK πόρτας χώρου αποσκευών, αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Progressive Line (επιπλέον της γραμμής Style Line): Zάντες 18” 5 διπλών ακτινών, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός THERMOTRONIC, καθίσματα Comfort ARTICO (τεχνητό δέρμα/ ύφασμα Fleron), διακοσμητικά στοιχεία σε χρώμιο περιμετρικά, καθώς και ποδιά και μάσκα σε high-gloss χρώμιο, χρωμιομένα στοιχεία πίσω και προφυλακτήρας με εμφανείς απολήξεις εξατμίσεων.

AMG Line (επιπλέον της γραμμής Progressive): 19” ζάντες AMG διπλών ακτινών, καθίσματα sport με ARTICO man-made leather/DINAMICA microfibre black, θερμομονωτικά σκούρα φιμέ κρύσταλλα, χαμηλωμένη ανάρτηση comfort, AMG body με διαχύτη AMG σε χρώμιο, γρίλια ψυγείου “diamond ”

Γραμμές εξοπλισμού CLA 250e

Progressive Line: Ζάντες αλουμινίου18’‘, εμφανείς απολήξεις εξατμίσεων στο πίσω μέρος του προφυλακτήρα, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός THERMOTRONIC, δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, διακοσμητικά στοιχεία με εμφάνιση carbon, σύστημα πολυμέσων MBUX, δύο οθόνες 7 ιντσών με λειτουργία αφής και Touchpad (χειριστήριο αφής), κάμερα οπισθοπορείας, φώτα LED High Performance με ενσωματωμένα φώτα Led ημέρας, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων

AMG Line (επιπλέον της γραμμής Progressive): Ζάντες αλουμινίου 18” AMG, εξωτερικό styling AMG, σύστημα πέδησης με φρένα Sport, τιμόνι AMG, καθίσματα Sports σε ARTICO/DINAMICA, διακοσμητικά στοιχεία εσωτερικού DINAMCA.

I

 

Στεφάνος Σιμωτάς

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή