Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μέσα στον Απρίλιο η ανάθεση του αντιπλημμυρικού της Μπάρας

Τι επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα

Το τεχνικό αντιπλημμυρικό έργο και η σημαντική του επίδραση συζητήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα παρουσία του Δημάρχου της πόλης κ. Νίκου Σακκά, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κας Χρύσας Ντιντή, του κ. Χρήστου Μπλουγούρα, Προέδρου της ΔΕΥΑT, του κ. Νίκου Σκόνδρα, Τεχνικού Υπεύθυνου Έργου του GWP-Med, του κ. Σταύρου Μουρελάτου, Γενικού Διευθυντή της Coca-Cola Hellas και της κ. Μαρίας Αναργύρου Νίκολιτς, Γενικής Διευθύντριας της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Θυμίζουμε ότι το έργο υλοποιείται με τη στήριξη του Διεθνή Οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), του The Coca-Cola Foundation. Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πρόκειται για το πρώτο έργο σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα που ανακοινώνεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός αγωγού απομάκρυνσης όμβριων υδάτων από την περιοχή της Μπάρας προς την τάφρο της  Μπαλκούρας των Τρικάλων, μιας  από τις περιοχές της πόλης που υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τις καταστροφικές πλημμύρες. Στόχος είναι το έργο αυτό, να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενα μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

O διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του αντιπλημμυρικού έργου αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στον Απρίλιο 2024. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, παράλληλα με το παραπάνω τεχνικό έργο, ο διεθνής οργανισμός GWP-Med θα υλοποιήσει δράσεις ενδυνάμωσης τοπικών φορέων καθώς και επιμορφωτικές δράσεις σχολικής εκπαίδευσης στα Τρίκαλα για την προώθηση της ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

O Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas, δήλωσε σχετικά: «Για εμάς στην Coca-Cola είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην «επόμενη μέρα» και να υλοποιούμε έργα που θωρακίζουν τις περιοχές που απειλούνται από τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων φαινομένων. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί και το αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα, που υλοποιούμε με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation. Eίμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που σήμερα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αποφύγουμε εικόνες καταστροφής, όπως αυτές που όλοι βιώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε: «Ανθεκτικές υποδομές στην κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητες για τη χώρα μας και κρίσιμες για την τοπική κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, βρεθήκαμε δίπλα στη Θεσσαλία, ενώ και σήμερα το αποδεικνύουμε έμπρακτα με αυτό το εμβληματικό αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την υποστήριξη στη Θεσσαλία, με έργα που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικκαίων, δήλωσε σχετικά: «Η προσφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα προς τους τρικαλινούς πολίτες αποτελεί μια πολύ ευχάριστη είδηση και έναν λόγο για ελπίδα και αισιοδοξία. Η άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν τα στελέχη της εταιρείας, η επιθυμία για προσφορά ουσιαστικής βοήθειας και υποστήριξης, καθώς και η συμπλήρωση των έργων που ήδη υλοποιεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΤ, κάνουν αυτή την πρωτοβουλία να ξεχωρίζει. Εκ μέρους όλων των τρικαλινών πολιτών και κυρίως εκ μέρους των παιδιών – στα οποία οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο – θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα στελέχη της Coca-Cola Hellas, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στο The Coca-Cola Foundation καθώς και στον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής συνεργασίας Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο τμήμα του σχεδιασμού που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε αμέσως μετά τις πλημμύρες, με συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο μας. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις υποδομές της πόλης μας και μας προετοιμάζει για την αντιμετώπιση μελλοντικών, έντονων, καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, χτίζουμε μια συμμαχία μέσα στην ίδια την κοινωνία, μια συμμαχία με μόνους ωφελημένους, τους ίδιους τους πολίτες που θα συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματός μας, καθώς είμαστε μία εκ των 100 ευρωπαϊκών πόλεων που στοχεύουν σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, μέσω της ανάλογης Ευρωπαϊκής Αποστολής».

Ο Νίκος Σκόνδρας, Τεχνικός Υπεύθυνος Έργου του GWP-Med, δήλωσε σχετικά: «Οι καταστροφικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Ντάνιελ αποδεικνύουν, στην πράξη, πόσο απαραίτητη είναι η ετοιμότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και ενισχύοντας τα έργα που έχει ήδη δρομολογήσει, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία των Τρικάλων. Η ολιστική μας παρέμβαση περιλαμβάνει και δράσεις ενδυνάμωσης προς τους τοπικούς φορείς, προσφέροντάς τους σημαντικά εργαλεία που συμβάλλουν στη θωράκιση της πόλης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ στα σχολεία της περιοχής, θα υλοποιήσουμε επίσης ένα νέο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική ανθεκτικότητα».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή