Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Μεσήλικα» και «υπερήλικα» το 85% των κτιρίων στα Τρίκαλα

Στο επίκεντρο η ηλικία των σχολείων και ο σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης

Όπως προ ημερών είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ μας, η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων της περιοχής και όχι μόνο, θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα, αφού μέχρι τώρα, η ενεργειακή αναβάθμιση που μονοπωλεί τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δεν αρκεί για την ασφάλεια των πόλεων και των πολιτών.

Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό όταν ελέγξει κανείς τα στοιχεία που αφορούν την ηλικία των κτιρίων στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων αναφέρθηκε πως το 85% των κτιρίων στα Τρίκαλα είναι χτισμένα πριν από το 1993. Συγκεκριμένα, το 45% έχουν χτιστεί μεταξύ της δεκαετίας 1983-1993, και το 40% πριν το 1983. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 15%, είναι χτισμένο μετά το 1993 με τα αντισεισμικά πρότυπα που επικυρώθηκαν το 2000.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από σχετικό θέμα που έθεσε ο Γιώργος Καϊκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος βέβαια αναφέρθηκε κυρίως στην αντισεισμικότητα των σχολείων αλλά και των υπολοίπων δημοσίων κτιρίων, με αφορμή και τα όσα καταστροφικά βιώνει η Τουρκία μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Με βάση τα στοιχεία που επισημάνθηκα, 45 σχολεία είναι κατασκευασμένα πριν το 1985, 25 σχολεία πριν το 1970, 5 σχολεία πριν το 1940 και 1 σχολείο το 1900!

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια για να ενταχθούν επιθεωρήσεις και μελέτες μέσω προγραμμάτων όπως, ενώ ανέφερε ότι μπορεί το ΤΕΕ να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά την πόλη των Τρικάλων. Όσον αφορά στα κτίρια που προβληματίζουν, ανέφερε το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το οποίο θυμίζουμε ότι από το 2020 έχει μπει σε διαδικασία αντισεισμικής θωράκισης. Ενώ για το κτίριο όπου στεγάζεται το διοικητήριο της Π.Ε. Τρικάλων που μοιραία τέθηκε ως παράδειγμα λόγω της κεντρικής θέσης και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, ο δήμαρχος αναφέρθηκε ότι είναι σε εξέλιξη οι μελέτες που θα αξιολογήσουν και τη στατικότητα του κτιρίου.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή