Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μετά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, αρχίζουν οι διερευνητικές με την Τουρκία

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Λίγο πριν τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών του Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία, αποφάσισε ο Ερντογάν να δεχθεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 62ος γύρος των Ελληνοτουρκικών διερευνητικών συναντήσεων.

Έτσι οι δυο πλευρές θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, την επομένη της Καθαρής Δευτέρας.

Πριν ακόμα ξεκινήσουν αυτές οι διερευνητικές, το δεδομένο είναι ότι οι δυο πλευρές διαφωνούν σε όλα και αυτό που γίνεται είναι ολοφάνερο πως είναι προσχηματικό από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις. Γιατί δεν μπορεί να συζητάς για κυρώσεις, σε κάποιον που αποφάσισε να πάει σε διάλογο.

Η πονηρή αλεπού των ανατολικών συνόρων μας, προσπαθεί από την αρχή να βάλει τρικλοποδιές στην Ελλάδα, παίζοντας κουτοπόνηρα διπλωματικά παιχνίδια.

Αρχικά διαφώνησε η Τουρκική πλευρά με τον όρο διερευνητικές επαφές. Θέλησε να αναβαθμίσει τη συνάντηση αυτή και να την αναγάγει σε πολιτικό διάλογο, γι’ αυτό και στέλνει ως επίσημο εκπρόσωπό της τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σαντάτ Ολάν, ο οποίος αιφνιδιαστικά συμμετείχε και στην προηγούμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αρχικά δεν ήταν στο πρόγραμμα της συνάντησης.

Από Ελληνικής πλευράς, συνεχίζεται η τακτική των χαμηλών τόνων και των επίσης χαμηλών προσδοκιών και στέλνουμε να συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης μας, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι Τούρκοι με τις μονίμως μαξιμαλιστικές τους θέσεις, επιδιώκουν να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κρατηθούν και πρακτικά των συνομιλιών, κάτι που δεν αποδέχεται η Αθήνα, αφού έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν μόνο σημειώσεις.

Η κάθε πλευρά θα έχει τις δικές της, μόνο και μόνο για να μη δοθεί επισημότητα στη συνάντηση και να μη θεωρηθεί έναρξη συνομιλιών, όπως επιδιώκει να τις αναβαθμίσει η Τουρκία.

Υποτίθεται ότι θα διερευνηθεί το αν μπορούμε να συζητήσουμε στο μέλλον για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών, γεγονός που όπως φαίνεται είναι αδύνατο.

Το βέβαιο είναι πως μετά κι απ’ αυτή τη συνάντηση παρωδία, θα τρέχουμε με αγωνία να δούμε πότε θα ορισθεί ο επόμενος 63ος γύρος των διερευνητικών.

Προς το παρόν θα αναμένουμε μετά τα κούλουμα, το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, με την ελπίδα να μην ακολουθήσει το πνεύμα των ημερών, μιας και την προηγουμένη θα έχει προηγηθεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή