Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Μεταλυκειακό  Έτος – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 «Μεταλυκειακό  Έτος – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. – ΣΤ’ Φάση υλοποίησης 2021 – 2022 και έναρξη Ζ΄ Φάσης περιόδου 2022-2023»

Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» είναι μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ. Αποτελεί ένα μαθησιακό περιβάλλον που εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης, το οποίο αξιοποιεί τις υπάρχουσες επαγγελματικές γνώσεις-δεξιότητες-ικανότητες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητευόμενους να εκπαιδευτούν σε χώρο εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συμβάλλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στην ενίσχυση των ευκαιριών για την αποτελεσματική ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Περιλαμβάνει Εργαστηριακό μάθημα στην εκπαιδευτική δομή (1 ημέρα την εβδομάδα) & εκπαίδευση στο χώρο εργασίας (4 ημέρες την εβδομάδα). Ο μαθητευόμενος συνδέεται με σύμβαση μαθητείας με τον εργοδότη και λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση (95%) επί του νόμιμου, κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που επιδοτείται από το ΥΠΑΙΘ μέσω της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ. Έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ο δε χρόνος ασφάλισης είναι συντάξιμος.

Διεξάγεται με βάση Πρόγραμμα Σπουδών με συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Επιτυχής είναι η εφαρμογή του προγράμματος του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας ΣΤ΄ Φάσης στην ΠΔΕ Θεσσαλίας το σχολικό έτος 2021-22. Συνολικά στη Θεσσαλία έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις Μαθητείας 448 μαθητευόμενοι.

Συγκεκριμένα, στα 19 ΕΠΑΛ της ΠΔΕ Θεσσαλίας που υλοποιούν το πρόγραμμα, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν 55 τμήματα – 18 ειδικοτήτων.  

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ   ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
1._Τεχνικός Φυτικής  Παραγωγής 3   11._Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής 5
2._ Υπάλληλος Διοίκησης  και Οικονομικών Υπηρεσιών 5   12._ Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών 3
3._ Τεχνικός Ηλεκτρολογικών  Συστημάτων, Εγκαταστάσεων  και Δικτύων 6   13._Τεχνικός Εγκαταστάσεων  Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού 2
4._ Τεχνικός Οχημάτων 6   14._ Κομμωτικής Τέχνης 3
5._ Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων 6   15._ Τεχνικός Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών 1
6._ Βοηθός Φυσιοθεραπευτή 1   16._Βοηθός Νοσηλευτή 7
7._Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής 1   17._ Βοηθός Φαρμακείου 1
8._ Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών 1   18._Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου 1
9._Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ 1    

      ΣΥΝΟΛΟ                                                55

10._ Βοηθός Ιατρικών – Βιολογικών Εργαστηρίων. 2

 

Ο θεσμός της Μαθητείας έχει θετική ανταπόκριση τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς. Προσδοκώντας σε συνέχεια της συνεργασίας, τους ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή τους στην υλοποίηση της ΣΤ΄ Φάσης μαθητείας περιόδου 2021-22, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που λειτουργούν τα τμήματα του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» για την συνδρομή τους.

 Για την περίοδο 2022-2023 το ΥΠΑΙΘ έχει ανακοινώσει πρόσκληση για τη διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος –Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ. Οι φορείς που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να στηρίξουν το θεσμό επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων, μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας στο σύνδεσμο https://emathiteia.minedu.gov.gr

Οι καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής καταχώρισης για τις αποφάσεις των φορέων Δημοσίου Τομέα (κατόπιν παράτασης) είναι η Παρασκευή 17-6-2022 ώρα 23:59 και των φορέων Ιδιωτικού Τομέα είναι η Παρασκευή 15-7-2022 ώρα 23.59.

Η αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Ζιάκα Βασιλική

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή