Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μέτρα για την οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League για 2 μήνες

Τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ.

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για 2 μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο, όπως είπε, θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β, που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Χωρίς θεατές το Ολυμπιακός – Μπάτσκα Τόπολα

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το μέτρο «κεκλεισμένων των θυρών» μπορεί να επεκταθεί κατά περίπτωση και στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αγώνας Ολυμπιακός – Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υιοθετείται, δίνεται η δυνατότητα να εκδίδεται ΚΥΑ για περιπτώσεις ευρωπαϊκών αγώνων ελληνικών ομάδων. «Η πρώτη απόφαση εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης» σημείωσε.

Αξιολόγηση της απόφασης σε 2 μήνες – Κάμερες και ταυτοπροσωπία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος, όπως είπε, η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων όπως η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου – Βρούτσης: Αναβάθμιση έρευνας για τυχόν εγκληματικές οργανώσεις

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα μεταβούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

«Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει σε ποια έκταση δρουν εγκληματικές οργανώσεις» σημείωσε και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε εκατ. φίλαθλοι να πληρώνουν νοσηρές συμπεριφορές μειοψηφιών». Είπε επίσης ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε συμφωνία με την UEFA.

«Απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε δολοφονική ενέργεια την επίθεση στον αστυνομικό. «Ευχόμαστε να βγει νικητής» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν φυσικού αυτουργού». Είπε ότι δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την οργή της κοινωνίας».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσουμε τις ενέργειες και παρεμβάσεις, που θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς» σημείωσε. Ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. ενέτεινε την παρουσία της σε αθλητικά γεγονότα και τους ελέγχους. «Απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις» σημείωσε.

Συνολική ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών οργανώσεων

Ερωτηθείς για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως και την οργή κάποιων εξ αυτών, και την απογοήτευσή τους, η αλήθεια είναι ότι σε μια συνολική παρέμβαση η συντριπτική πλειονότητα τον φιλάθλων δεν έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Η απόφαση αφορά το σύνολο των γηπέδων γιατί πολύ απλά δεν ξεκίνησε το φαινόμενο την τελευταία εβδομάδα, ούτε τα τελευταία χρόνια».

«Δεν είναι η μοναδική παρέμβαση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε λόγο για συνολική παρέμβαση, η βάση της οποίας είναι η συνολική ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών οργανώσεων. «Να ερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις πράξεις, ποιοι τις ανέχονται και ποιοι υποθάλπουν τέτοιες συμπεριφορές» επεσήμανε. Τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα ξεκινούν από το ποδόσφαιρο αλλά επεκτείνεται σε όλες τις γειτονιές.

«Μας ενδιαφέρει να επιστρέψει στα γήπεδα η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων με ασφάλεια. Θα μπορούσε να πει κανείς ‘μα δεν ευθύνονται αυτοί που κάθονται σε θύρες εκτός οργανωμένων, για όσα συμβαίνουν σε άλλες θύρες ή εκτός γηπέδων. Γιατί να την πληρώσουν;’» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Μέχρι να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές που έχουμε βάλει για αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων στις υπόλοιπες θύρες. Ποιος μας λέει εμάς ότι δεν μπορεί να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία και στις υπόλοιπες θύρες;» τόνισε.

«Προέχει η ασφάλεια»

«Σταθμίσαμε την ασφάλεια των φιλάθλων, την ανάγκη να επιστρέψουν όπως πρέπει στα γήπεδα, με κάμερες, με ταυτοπροσωπία, με έλεγχο εισόδου, με το να μην μπορεί να μπει κάποιος στη θέση κάποιου άλλου, να μπορούμε να ξέρουμε ότι στη συγκεκριμένη θέση κάθεται ο συγκεκριμένος φίλαθλος που έχει μπει με την ταυτότητα του και, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, με τη δυνατότητα που παρέχουν οι κάμερες, να δουν συγκεκριμένα την όποια παράνομη πράξη, κατευθείαν να είναι προσωπική η ευθύνη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις είναι συνολικές και ευχήθηκε να φανούν αρκετές. Επίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει. «Τα γήπεδα κλείνουν για τους φιλάθλους για δύο μήνες, ελπίζουμε μόνο για δύο μήνες, για να ανοίξουν όπως πρέπει να ανοίξουν, γιατί κάποια πράγματα που είχαν νομοθετηθεί δεν τα τήρησαν όλοι ή δεν τα τήρησαν όπως πρέπει να τα τηρήσουν» σημείωσε.

Ειδικός πειθαρχικός κώδικας – Ο ρόλος της αστυνομίας

Ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού και μίλησε για ειδικό πειθαρχικό κώδικα, στο πλαίσιο του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού να επιβάλλει ποινές εκτός των ποινών που επιβάλλει η αθλητική δικαιοσύνη. «Οι πράξεις θα έχουν συνέπειες πέραν των συνεπειών που προβλέπει η αθλητική δικαιοσύνη» τόνισε.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία θα φύγει από τις θύρες των οργανωμένων, είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι οι κάμερες να είναι εγκατεστημένες στα γήπεδα στα σωστά σημεία, με τις προδιαγραφές της UEFA και για να μπει κάποιος στο γήπεδο να έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Αυτά θα ελεγχθούν στο επόμενο διάστημα και θα επαναξιολογείται αν το πλαίσιο λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Η αστυνομία θα έχει τον ρόλο που πρέπει να έχει. Πολλές φορές οι αστυνομικοί κάνουν πολλά περισσότερα από αυτά που κάνει ο μέσος αστυνομικός, βρίσκονται σε περισσότερα σημεία από όσα προβλέπεται. Είναι σημαντική και αυτονόητη η παρουσία της αστυνομίας, δεν θα σταματήσουν οι έλεγχοι στους συνδέσμους. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα για να προστατεύσουμε τον αθλητισμό». Ερωτηθείς ποιος θα κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας, είπε ότι θα εξηγήσει περισσότερα πράγματα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

«Πυρήνας των επεισοδίων η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα»

Ερωτηθείς γιατί τα μέτρα αφορούν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και όχι άλλα αθλήματα, είπε ότι «θεωρούμε ότι τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, όμως ο πυρήνας τους είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Βρήκαν την αφορμή και μεταφέρθηκε ένας στρατός και έκανε ό,τι έκανε έξω από το γήπεδο του βόλεϊ. Στο μπάσκετ, φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν αγώνες χωρίς να έχουμε αυτά που συμβαίνουν σε αγώνες ποδοσφαίρου. Δεν θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να έχουμε την απόφαση αυτή και στα υπόλοιπα αθλήματα».

«Παγώνουν» οι ποινές που ισχύουν ήδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ποινές που έχουν επιβληθεί ήδη δεν συμψηφίζονται. Αν υπάρχουν ομάδες που έχουν ήδη ποινή κεκλεισμένων των θυρών, θα ξεκινήσει η ισχύς της τιμωρίας αμέσως μετά τη λήξη αυτών των μέτρων».

«Το ποια είναι η ευθύνη του καθενός δεν θα το αξιολογήσει η κυβέρνηση, έχουμε διάκριση των εξουσιών» σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για την προσαγωγή άνω των 400 ατόμων από το γήπεδο του Ρέντη, είπε ότι «έγινε μια αστυνομική επιχείρηση έπειτα από μια εγκληματική ενέργεια. Ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες με την εποπτεία εισαγγελικών αρχών, που είχε και αποτέλεσμα, η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη και ομολογία του φυσικού αυτουργού».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο διαδίκτυο με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο θέμα της οπαδικής βίας.

Στην ανάρτηση εξέφρασε την οργή του και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που υποκινούν τη βία ή την ανέχονται.

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 18χρονος

Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη πήρε ο 18χρονος, ο οποίος ομολόγησε ότι πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο 31χρονος αστυνομικός.

Η μεταγωγή του 18χρονου στα δικαστήρια του Πειραιά έγινε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή