ΕλλάδαΠρωτοσέλιδα

Καύσωνας: Πότε προβλέπεται παύση εργασιών

Το Υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και προβλέπει κατά περίπτωση παύση εξωτερικών εργασιών.

20 Jul 2026
Καύσωνας: Πότε προβλέπεται παύση εργασιών

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση ζητά το Υπουργείο Εργασίας, λόγω των προβλέψεων για υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της χώρας.

Με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, το Υπουργείο υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, παραπέμποντας στην εγκύκλιο 34666/3.6.2024 για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης. Δεν πρόκειται, επομένως, για γενική και αυτόματη απαγόρευση εργασίας, αλλά για υποχρέωση λήψης μέτρων ανάλογα με τις συνθήκες κάθε χώρου και εργασίας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η κατά περίπτωση παύση εργασιών, κυρίως όταν πρόκειται για χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, όπως τεχνικά έργα και διανομές, εφόσον οι συνθήκες κρίνονται επικίνδυνες για τους εργαζομένους.

Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται

Οι εργοδότες οφείλουν να εντοπίζουν τις εργασίες και τους χώρους όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμικής καταπόνησης και να προσαρμόζουν ανάλογα την οργάνωση της εργασίας.

Η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας,
  • εκτέλεση των πιο επιβαρυμένων εργασιών εκτός των ωρών θερμοκρασιακής αιχμής,
  • παροχή δροσερού πόσιμου νερού,
  • επιλογή σκιερών χώρων για τα διαλείμματα,
  • κατάλληλα καλύμματα κεφαλής και μέσα προστασίας,
  • οργάνωση πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Για τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους αναφέρεται ως μέτρο η μείωση της απασχόλησης ή η παύση εργασιών μεταξύ 12:00 και 16:00, όταν η θερμική επιβάρυνση το απαιτεί.

Ιδιαίτερη προστασία στις ευπαθείς ομάδες

Πρόσθετη μέριμνα απαιτείται για εργαζομένους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 55 ετών, έγκυες, άτομα με αναπηρία και εργαζόμενοι με καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νεφρικές ή άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η ένταξη σε ομάδα υψηλού κινδύνου γίνεται από τον ιατρό εργασίας ή, όπου αυτός δεν προβλέπεται, με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο εργαζόμενος.

Η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ελέγχεται από τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα



Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα..