Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μέτρα προστασίας των επαγγελματικών και οικιστικών μισθώσεων ζητά ο Κόκκαλης από τον Γεωργιάδη

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για προστασία των μισθώσεων, με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά να ενημερωθεί επίσης για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για εργαζόμενους, που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:

«Όσο η πανδημία και τα μέτρα παραμένουν, τόσο η οικονομία, οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος θα πλήττεται. Και όσο οι πληγές θα βαθαίνουν τόσο καθίσταται αναγκαίος ένας πολιτικός σχεδιασμός μακρόπνοος και η λήψη μέτρων μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και όχι η λήψη ημίμετρων πρόσκαιρης επιβίωσης.

Ταυτόχρονα στις οικιστικές μισθώσεις «κόκκινο πανί» σύμφωνα με τις δημοσιευθείσες έρευνες για τους ιδιοκτήτες φαίνεται να αποτελούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

Το μειωμένο μίσθωμα που δικαιούνται αλλά και η αβεβαιότητα εάν θα διατηρήσουν την εργασία τους και μετά την λήξη της πανδημίας κάνει τους ιδιοκτήτες εξαιρετικά επιφυλακτικούς – έως αρνητικούς- αφού φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Εν όψει αυτών καθίσταται επιτακτική και επιβεβλημένη η χάραξη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα, σχεδιασμός όμως που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υφίσταται από την Κυβέρνηση. Ενδεικτικά θα μπορούσε να καθιερωθεί η δυνατότητα των μισθωτών, ώστε να μειωθεί το συμφωνηθέν μίσθωμα, το δε ποσοστό της μείωσης να καλύπτεται υπέρ του εκμισθωτή από το κράτος.

Επειδή σε καταστάσεις έκτακτες και επώδυνες για την κοινωνία δύναται η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων να προσαρμοστεί με την ανάγκη που ανακύπτει χάριν προστασίας του ασθενέστερου μέρους, εν προκειμένω του μισθωτή και χάριν διαφύλαξης γενικότερων κοινωνικών σκοπών.

Επειδή, προς την κατεύθυνση αυτή ο νομοθέτης μπορεί να παρεμβαίνει με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, θέτοντας φραγμούς στις εν λόγω ελευθερίες, σύμφωνους με τις απαιτήσεις των χρηστών ηθών (ΑΚ 178, 919) και της συναλλακτικής καλής πίστης (ΑΚ 281, 288).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για προστασία των μισθώσεων, με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για εργαζόμενους;»

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή