Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εκτροφής- εμπορίας σαλιγκαριών λόγω της πανδημίας ζητά ο Κόκκαλης

Εξηγήσεις για την εξαίρεση των επιχειρήσεων εκτροφής και εμπορίας σαλιγκαριών από τα μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοϊού, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επιπρόσθετα, ζητά και την επιστροφή του ΦΠΑ ο οποίος- λόγω των εξαγωγών είναι πιστωτικός και παρακρατείται για χρόνια.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Όπως είναι γνωστό η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι πρώτοι που έχουν υποστεί  τις πρώτες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης ήταν οι επιχειρήσεις.

Τον Μάρτιο του 2020 εξαγγείλατε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με συγκεκριμένους κωδικούς, στήριξη η οποία ήταν ενδεικτική και όπως απεδείχθη ανεπαρκής. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αρχές Νοέμβρη του 2020 εξαγγείλατε εκ νέου μέτρα στήριξης.

Απουσιάζει όμως και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας  από τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις η στήριξη στις επιχειρήσεις εκτροφής σαλιγκαριών. Όλες οι εταιρίες του κλάδου έχουν 90-100% εξαγωγικό προσανατολισμό σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Στην ελληνική αγορά η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική, αφού το σαλιγκάρι δεν είναι στη διατροφική κουλτούρα του Έλληνα.

Οι εξαγωγές σαλιγκαριών για το 2020 δεν πραγματοποιήθηκαν με αποτέλεσμα οι ποσότητες να παραμένουν στα ψυγεία συντήρησης (περίπου 100 τόνους) γεγονός το οποίο επιβαρύνει το κόστος συντήρησης.

Όπως είναι φυσικό ο τζίρος αυτών των επιχειρήσεων ήταν μηδενικός. Παρόλα αυτά ο κωδικός αυτών (των) επιχειρήσεων ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί στους πληττόμενους.

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε:

Θα συμπεριληφθεί ο κλάδος των επιχειρήσεων εκτροφής – εμπορίας σαλιγκαριών στους ΚΑΔ (αρ. ΚΑΔ:1492300)  που πλήττονται για οικονομική ενίσχυση;

Προτίθεσθε να προβείτε στην επιστροφή – του ΦΠΑ ο οποίος- λόγω των εξαγωγών είναι πιστωτικός και παρακρατείται για χρόνια;»

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή