Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΜΙΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού  

            Είναι ασύλληπτη για δύο λόγους. Πρώτον, διότι πολλές φορές οι νέοι και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία που εμπλέκονται δεν την συνειδητοποιούν γιατί την θεωρούν φυσιολογική και δεύτερον, διότι  είναι μεγάλη ως προς το μέγεθος και αρκετά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, παράλογη.

            Μιλώ για το φαινόμενο τα νέα ζευγάρια χωρίς σοβαρό λόγο να φορτώνουν την ανατροφή των παιδιών τους στους γονείς τους είτε είναι συνταξιούχοι είτε όχι. Γι’ αυτό το φαινόμενο φταίνε περισσότερο οι μεγάλοι που δίνουν αυτό το δικαίωμα στα παιδιά τους.

            Να μερικά παραδείγματα. Μια νέα μητέρα έχει δύο παιδιά. Ο σύζυγός της έχει την οικονομική δυνατότητα ώστε να μην της λείπει τίποτε, ούτε σε αυτήν ούτε στα παιδιά της. Αυτή όμως, επειδή πλήττει μέσα στο σπίτι, βρίσκει μια δουλειά και έτσι φορτώνει τα παιδιά της στην πεθερά ή την μητέρα της. Σε πάρα πολλές μάλιστα περιπτώσεις η πεθερά είναι αναγκασμένη να μαγειρεύει κιόλας ή και να της καθαρίζει το σπίτι.

            Ρωτάς τον κύριο Χ συνταξιούχο. Πήγατε πουθενά διακοπές φέτος το καλοκαίρι να ξεκουραστείτε λίγο και να αλλάξετε παραστάσεις; Μπα, πού να πάμε, απαντά, φυλάμε τα εγγόνια. Ε, δεν τα παίρνατε μαζί σας; Μα ποιος θα μαγειρεύει για την κόρη που δουλεύει; Να μαγειρεύει το βράδυ ή να μαγειρεύει κάποια στιγμή ο σύζυγός της. Μπα, δεν γίνονται αυτά, είναι κουρασμένα τα παιδιά.

            Να αγαπητοί μου γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια σήμερα. Τους τα δίνουμε όλα έτοιμα τόσο πριν τον γάμο όσο και μετά από αυτόν. Κανένας δεν ρωτά τους παππούδες εάν έχουν την ψυχική όσο και την σωματική δύναμη να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους. Και πες ότι την έχουν, είναι σωστό το παιδί χωρίς λόγο να κοιμάται ή να περνά ώρες ατέλειωτες μακρυά από τους γονείς του;

            Να ένα παράδειγμα προς μίμηση. Πριν λίγες ημέρες ένα νέο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, δύο και τεσσάρων χρονών νόσησε από κορονοϊό. Η παιδίατρος τους σύστησε να μην απομακρύνουν τα παιδιά από το σπίτι για δεκαπέντε ημέρες στους παππούδες διότι θα ήταν καταστροφικό για την ψυχολογία τους. Τα κράτησαν λοιπόν στο σπίτι φορώντας μάσκες και προσέχοντας μην κολλήσουν.

            Σε αντίθεση πολλά άλλα ζευγάρια δυστυχώς αφήνουν τα παιδιά να κοιμούνται στους παππούδες βδομάδες ολόκληρες είτε γιατί είναι κουρασμένα από την δουλειά, είτε διότι θέλουν να πάνε μόνα τους διακοπές,  και για πολλούς άλλους λόγους. Δυστυχώς στο μέλλον αυτοί οι γονείς θα δεχθούν την εκδίκηση από τα παιδιά τους. Όταν μεγαλώσουν δεν θα τους εμπιστεύονται διότι νιώθουν πληγωμένα, γίνονται εύκολα θύματα των ναρκωτικών και γενικά παρασύρονται θύματα από άλλους «γονείς» αφού οι γονείς τους συνήθιζαν να τα ξεφορτώνονται.

            Γκρίνια δημιουργείται και στον παππού και την γιαγιά διότι η υπερβολική κούραση είναι κακός σύμβουλος. Τώρα που έχουν τον χρόνο οι συνταξιούχοι να πάνε λίγες διακοπές, να επισκεφτούν ένα μοναστήρι, να κάτσουν σαν άνθρωποι να πιούν έναν καφέ, τρέχουν συνεχώς να λύνουν τα προβλήματα των παιδιών τους τα οποία παντρεύτηκαν χωρίς ποτέ να έχουν συνειδητοποιήσει τις συζυγικές και γονικές τους υποχρεώσεις. Τελικά στην ουσία βοηθούμε τα παιδιά μας να χωρίσουν, διότι οι δυσκολίες και η καλλιτεκνία είναι που σώζουν τον γάμο.

            Αγαπητοί γονείς και παππούδες ας βάλουμε ένα μέτρο στην βοήθεια που δίνει ο ένας στον άλλο διότι τελικά θύματα είναι η ψυχή μας και τα μικρά παιδιά. Ο Θεός δίδει τα παιδιά να τα μεγαλώσουν οι γονείς και όχι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που συνήθως τους κάνουν όλα τα χατίρια. Τα  νέα ζευγάρια ας σέβονται τους γονείς τους αλλά κυρίως ας αναλογιστούν τι αξία έχει η θυσία τους για τα παιδιά τους. Τα παιδιά μας στο μέλλον θα μας σέβονται μόνον αν κάνουμε αυτά που πρέπει γι’ αυτά.([email protected]).

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή