Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια «νησίδα» μονοκατοικιών που πρέπει να σωθεί στα Τρίκαλα

Τα πρώτα εργατικά σπίτια της πόλης και η αναγκαιότητα να συντηρηθούν και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους

Η περιοχή του Νοσοκομείου Τρικάλων αλλάζει ραγδαία με τις πολυκατοικίες να υψώνονται η μία μετά την άλλη στη θέση παλιών μονοκατοικιών.

Κανείς δεν ξέρει ποια έκταση θα πάρει η οικοδομική εξέλιξη και ίσως είναι η στιγμή δήμος αλλά και φορείς, να δούνε την προοπτική σωτηρίας μιας περιοχής που έρχεται από μια άλλη εποχή, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και πολλές δυνατότητες.

Πρόκειται για τις πρώτες Εργατικές Κατοικίες των Τρικάλων. Από την έρευνα του Trikalanews.gr, προκύπτει ότι τα σπίτια ανεγέρθηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50.

Μικρές δίπατες μονοκατοικίες, με εσωτερική σκάλα, οι οποίες χτίστηκαν η μία δίπλα στην άλλη με τις μικρές τους αυλές να εκτείνονται μετά τα κεφαλόσκαλα.

Με τα χρόνια η περιοχή άρχισε να εγκαταλείπεται από τις επόμενες γενιές των ιδιοκτητών.

Κάποιοι προχώρησαν στην πώλησή τους με ιδιαίτερα μικρό αντίτιμο βέβαια, με τις ιδιοκτησίες να περνούν παραδοσιακά σε οικογένειες εργατών.

Σήμερα, παραμένει μια περιοχή έξω από το «μάτι» των επενδυτών ίσως λόγω της ιδιότυπης ιδιοκτησιακής κατάστασης της γης, δεδομένου ότι τα σπίτια βρίσκονται σε ένα ενιαίο οικόπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μείνει και έξω από την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Πέρα από την αναβάθμισή της ως περιοχή – γειτονιά, θα ήταν σίγουρα ωφέλιμη η προσπάθεια διατήρησης των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών ή και της επαναφοράς τους όπου έγιναν παρεμβάσεις.

Φυσικά μέσα από την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας.

Θυμίζουμε ότι πριν χρόνια, έγινε μια ανάλογη προσπάθεια όσον αφορά την αναβάθμιση των κτιρίων στον Άγιο Οικουμένιο ενώ σε αρκετές πόλεις ακολουθήθηκαν αντίστοιχα σχέδια για τη «σωτηρία» οικισμών που παρουσίασαν ιδιαίτερα κατασκευαστικά, κοινωνικά και ιστορικά χαρακτηριστικά.

Δήμος και ΤΕΕ ν. Τρικάλων θα μπορούσαν να εξετάσουν μια τέτοια προοπτική η οποία σε μια εποχή σχεδόν «άμετρης» οικιστικής ανάπτυξης θα μπορούσε να διασφαλίσει τη διατήρηση της περιοχής ως «νησίδα» της πόλης.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή