Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια βόλτα στα «λαμπαδάδικα» των Τρικάλων (φώτο)

Πολύβουα τα Τρίκαλα αυτές τις ημέρες, με τον κόσμο να θυμίζει μελίσσι που κινούταν από τα μαγαζιά στις καφετέριες από τις καφετέριες στις ταβέρνες κοκ. Η εικόνα της γιορτινής πόλης σίγουρα είναι μια ευχάριστη μνήμη. Με το Trikalanews.gr αναζητήσαμε όμως την ανάμνηση των γιορτών μιας άλλης εποχής. Το Πάσχα κάποτε είχε τη γειτονιά του σε αποκλειστικότητα! Σπεύσαμε στην οδό Τιουσόν και στους γύρω δρόμους και το βρήκαμε ακριβώς όπως το είχαμε αφήσει…ή μάλλον σχεδόν όπως είχε καταγραφεί στις παιδικές αναμνήσεις πολλών σημερινών 40 και άνω.

Τα «λαμπαδάδικα» ευτυχώς στέκουν ακόμη στη θέση τους. Κάποια τουλάχιστον από αυτά, προσφέροντας χρώμα και εικόνες ανάστασης στη γειτονιά. Κηροπλαστεία και κηροπωλεία, με τις λαμπάδες όλων των ειδών και χρωμάτων, κρεμασμένες σε εμφανή σημεία. Στολισμένες αλλά και πιο απλές για κάθε γούστο και ηλικία. Ανάμεσα σε στεφάνια που προορίζονταν για τον Σταυρό με πλαστικά λουλούδια (φυσικά)!

Μια γραφική εικόνα ασύγκριτη για όσους έχουμε γνωρίσει τις δόξες της! Μιλώντας με τους ιδιοκτήτες που την κρατούν ακόμη ζωντανή, μας είπαν ότι μπορεί οι αγοραστικές συνήθειες να άλλαξαν, όμως τα κηροπωλεία των Τρικάλων είναι στη θέση τους και αυτό το γνωρίζει πάντα ο κόσμος. Τα επιλέγουν ακόμη και σήμερα, αγοράζοντας τις λαμπάδες για τα παιδιά, αλλά και εκείνες που συνοδεύουν όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας – σκούρες της Μ. Παρασκευής, λευκές για το αναστάσιμο βράδυ του Σαββάτου. Αλλά και φαναράκια για να φτάσει το φως της Ανάστασης σίγουρα μέχρι το σπίτι και να μπει στο κέντρο του τραπεζιού ή σε κάποιο καντηλάκι που έχει ίσως απομείνει στα σπίτια της πόλης…

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή