Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια Έκθεση μετά την …ξενάγηση

Μετά από ξενάγηση που έκανε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Βαρούσι» Γιώργος Κλειδωνόπουλος, οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, έγραψαν έκθεση.

Η πιο εμπεριστατωμένη, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την ξενάγηση και με τίτλο «Ξενάγηση στο Βαρούσι», του Κώστα Βασδέκη αναφέρει τα εξής:

«Στις 11-6-2018 η ΣΤ΄ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων πήγε για ξενάγηση στο πανέμορφο Βαρούσι. Ο κύριος που μας ξενάγησε μας είπε ότι «Βαρούσι» σημαίνει συνοικία έξω από το Φρούριο.

Το Βαρούσι είναι χτισμένο κοντά στον ωραίο λόφο του Φρουρίου. Το Βαρούσι είναι κατηφορικό για να μη μπαίνουν νερά μέσα στα σπίτια. Τα όμορφα σπίτια του είναι όλα φτιαγμένα από Έλληνες τεχνίτες. Τα χρώματά τους είναι κυρίως το λουλακί, το κεραμιδί και η ώχρα. Τα σπίτια έχουν στη βάση τους πέτρες και ανάμεσά τους ξύλα. Επίσης έχουν ωραίες και μεγάλες πόρτες.

Παλιότερα τα σπίτια στο Βαρούσι είχαν στην αυλή αποχωρητήρια και πλυσταριά. Συνήθως στον κάτω όροφο υπήρχαν διάφοροι χώροι εργασίας. Δεν υπήρχαν γωνίες έξω από τα σπίτια για να μη χτυπούν τα κάρα.

Το Βαρούσι έχει πολλές ωραίες εκκλησίες. Αυτές είναι: η Αγία Επίσκεψη, η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Δημήτριος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Στέφανος.

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας οι εκκλησίες χρησίμευαν ως σχολεία. Η Αγία Παρασκευή έχει μία μικρή, ξύλινη πόρτα που έχει μια πανέμορφη, ξυλόγλυπτη εικόνα με τον Αδάμ και την Εύα.

Απέναντι από την Παναγία Επίσκεψη υπάρχει το μικρό αλλά πολύ ωραίο 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. Αυτό το σχολείο χτίστηκε πριν το 1900 και ανακαινίστηκε το 1939. Είναι φτιαγμένο εξωτερικά από πέτρα και έχει δύο ορόφους.

Καθώς βλέπαμε τα υπέροχα κτίρια του πανέμορφου Βαρουσίου, είχαμε και την ευκαιρία να τα φωτογραφήσουμε.

Μ’ άρεσε πάρα πολύ η ξενάγησή μας στο Βαρούσι. Είδαμε πολλά όμορφα κτίρια και μάθαμε πολλά γι’ αυτά που δεν τα γνωρίζαμε.

Αυτή την ξενάγηση δε θα την ξεχάσω ποτέ κι όταν έχω χρόνο θα πηγαίνω να ξαναβλέπω τα πανέμορφα κτίρια του Βαρουσίου».
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή