Άρθρα – Απόψεις

Μικέλης Χατζηγάκης: Το επόμενο μεγάλο Ελληνικό πρόβλημα

10 Apr 2018

Την τελευταία δεκαετία η Ελληνική πολιτική σκηνή ασχολείται πρωτίστως με την οικονομία. Θα είναι, όμως, τα οικονομικά ζητήματα η προτεραιότητα την δεκαετία που έρχεται;

Την τελευταία δεκαετία η Ελληνική πολιτική σκηνή ασχολείται πρωτίστως με την οικονομία. Θα είναι, όμως, τα οικονομικά ζητήματα η προτεραιότητα την δεκαετία που έρχεται;

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Γιώργος Πρεβελάκης σε άρθρο του στην Καθημερινή αναφέρει ότι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι η Τουρκία. Η επιθετικότητα της γείτονος θα οξυνθεί και ενδέχεται να απειλήσει ευθέως την Εθνική μας ακεραιότητα. Ο Ερντογάν και οι ενδεχόμενες «επεκτατικές» του κινήσεις θα είναι ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο του οικονομικού και όπως αναφέρει ο Δρ. Πρεβελάκης ίσως καταστεί «υπαρξιακό».

Σήμερα μια «υπαρξιακή Τουρκική απειλή» μπορεί να μας φαίνεται μακριά. Μερικοί από τους σημαντικότερους γνώστες της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων μας προειδοποιούν ότι δεν είναι και τόσο. Καλό είναι, συνεπώς, να κοιτάξουμε προσεκτικά τι γίνεται στο Αφρίν όπου εισέβαλε ο Τουρκικός στρατός αλλά και τις δηλώσεις Ερντογάν για την δημιουργία «μεγάλης Τουρκίας». 

Δυστυχώς, την ίδια ώρα που αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα παρακολουθώ με ανησυχία πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μια ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική. Για παράδειγμα, ακολουθεί τον Ερντογάν στην ένταση αντί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά διπλωματία που θα «βάλει στο παιχνίδι» τους συμμάχους μας. Με άλλα λόγια, μια από τις βασικές τακτικές που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να μετατρέψει το πρόβλημα σε Ευρώ-Τουρκικό ή ακόμα και σε πρόβλημα Τουρκίας – Δύσης δεδομένης και της αυξημένης έντασης με τους Αμερικανούς. Ωστόσο, οι επιθετικές δηλώσεις περί Σουλτάνου, και άλλα ανάλαφρα, επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή κάνουν την κόντρα Ελληνό – Τουρκική.

Φαίνεται πως για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με βάση το κομματικό της ακροατήριο και ακολουθεί ρητορική με μόνο στόχο να κόψει κομματικά εισιτήρια και να συσπειρώσει την βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σημαντικό να διδαχθούμε πως προηγούμενες Ελληνικές Κυβερνήσεις χειρίστηκαν αποτελεσματικά το διπλωματικό παιχνίδι. Να μάθουμε, δηλαδή, από το πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν τα «διπλωματικά χαρτιά» της Ελλάδας με ψυχραιμία και σύνεση, και πάντοτε σε στενή συνεργασία με την Δύση.

Αυτό ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα, ιδιαίτερα γιατί η περιοχή μας εισέρχεται σε έναν ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο: από την μία η Ρωσία, η Τουρκία (όσο μπορεί να την εμπιστεύεται κανείς), το Ιράν, και από την άλλη τα Βαλκάνια, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος. Στην περίπτωση αυτή η χώρα μας πρέπει να ξεκαθαρίσει απόλυτα την θέση της και να αποδείξει έμπρακτα ότι ανήκει στην Δύση. Μόνο έτσι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και να γίνει υπολογίσιμη (και γιατί όχι και περιφερειακή) δύναμη στην κρίσιμη γεωστρατηγική και γεωοικονομική περιοχή της Μεσογείου.

Φοβάμαι πως η κυβέρνηση θα βρει την Τουρκική επιθετικότητα μπροστά της. Το θέμα είναι να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα τα βρούμε μπροστά μας όλοι εμείς και τα παιδιά μας.
 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Λάρισα: Ληστεία σε σχολείο – Ανησυχία για εκτροπή νέων

Στη συνοικία Νεάπολης Λάρισας, το μεσημέρι της Πέμπτης, δύο νεαροί που βρίσκονταν στην αυλή σχολείου κατέληξαν σε επεισόδιο ληστείας. Σύμφωνα…

Read More


Τρικάλα – Τα 50 νήπια χωρίς στέγη στο 20ο Νηπιαγωγείο λόγω καθυστέρησης έργου

Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του 20ού Νηπιαγωγείου Τρικάλων αφήνει 50 νήπια προσωρινά εκτός, με τον αντιδήμαρχο Καταβούτα να εξηγεί τους λόγους.

Read More


Χειμερινό ωράριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων από 15 Σεπτεμβρίου

Από 15 Σεπτεμβρίου 2025 εφαρμόζεται το χειμερινό ωράριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων με νέα ωράρια για τους πολίτες.

Read More


Προσθήκη Αραβοσιτά στον «Διγενή» Νεοχωρίου

Ο Απόστολος Αραβοσιτάς αποτελεί τη νέα μεταγραφή του Διγενή Νεοχωρίου, ενισχύοντας την επίθεση ως εξτρέμ.

Read More


Έφυγε από τη ζωή η 65χρονη Παρασκευή Λεβέντη

Η κηδεία της 65χρονης Παρασκευής Λεβέντη θα γίνει το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης…

Read More


ΑΟ Τρίκαλα: Απόκτηση του Βασίλη Γιαννόπουλου στην επίθεση

Ο ΑΟ Τρίκαλα απέκτησε τον νεαρό επιθετικό Βασίλη Γιαννόπουλο από τους Κανονιέρηδες με στόχο την ενίσχυση της γραμμής κρούσης.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.