Μίλησε για την προσχολική αγωγή ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων

Συνέντευξη τύπου παρέθεσε ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της ΟΓΕ, το μεσημέρι τη Πέμπτης 26 Σεπτέμβρη με θέμα την προσχολική αγωγή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς-πανελλαδικά αλλά και στην πόλη μας-ενώ λόγος έγινε και για τον μεγάλο αριθμό παιδιών  που έμειναν εκτός των αντιστοιχών δομών.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) κατήγγειλε τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική αγωγή για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

 

Παρατηρήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά τι εξαγγελίες -τόσο του Δήμου όσο και τη κυβέρνησης, παλαιάς και νέας-ότι  «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών»… η απορρόφηση αλλά και οι συνθήκες λειτουργίας των δομών αυτών είναι πολύ πίσω από τι πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

 

Για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) για «δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών\»”, γιατί οι γονείς τους δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει το πρόγραμμα, δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια ή δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό.

Για μία ακόμα χρονιά πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο «κουπόνι» (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί, και σε 131 δήμους υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διαθέτουν οι παιδικοί σταθμοί.

Οι χιλιάδες νέες μητέρες που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε καν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι υποχρεωμένες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχθηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χθεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι η προσχολική αγωγή μετατρέπεται σε «parking» παιδιών προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία της μητέρας.

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ που θεωρούν «ευχάριστο γεγονός» ότι μόνο 155.000 παιδιά! έχουν ελπίδα για μια θέση στους βρεφονηπαικούς σταθμούς δωρεάν. Αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, η αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας γίνεται πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους αποτελεί ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για τα νήπια και τα προνήπια, από την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα υλοποιήσει η νυν κυβέρνηση της ΝΔ, δεν καλύπτει όλα τα παιδιά, αφήνοντας έξω τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ). Προχωράει χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν αίθουσες, κτήρια και το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να εξασφαλιστούν δηλαδή οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αγωγή των παιδιών μας.

      Αυτό που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τελευταίο νομοθέτημα της πριν τις εκλογές και θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να περάσουν τα παιδιά μας τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μέσα σε κοντέϊνερ, να στοιβαχτούν σε τμήματα των 25 παιδιών και σε αύλειους χώρους δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όπου τα νηπιαγωγεία τους θα συστεγάζονται, χωρίς να μπορούν να χαρούν το παιχνίδι, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα.

 

Στα Τρίκαλα ο αριθμός παιδιών που τοποθετήθηκαν σε δομές του Δήμου και ιδιωτικούς παιδικούς  και βρεφικούς(μέσω ΕΣΠΑ) είναι1560 ενώ Εκτός Δομών έμειναν 172 παιδιά

Από τις αιτήσεις που έγιναν στο δήμο για βρεφονηπιακούς: 146 βρέφη είναι εκτός. Οι εξαγγελίες του δήμο για απορρόφηση 49  από αυτά-μετά από χωροταξικές παρεμβάσεις (με γυψοσανίδες!) σε υπάρχουσες δομές κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Με δεδομένο και τον αριθμό των παιδιών που παραμένουν εκτός, είναι πολύ πέρα από τις ανάγκες.

 

Απευθυνόμενη στις νέες μητέρες, σους  νέους γονείς, η πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Ειρήνη Πετράκη ανέφερε:

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους. Γι’ αυτό η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας!

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες, με τις βρεφονηπιοκόμους και τις νηπιαγωγούς και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.

 

 

Στη συνέχεια παρατέθηκαν τα αιτήματα του Συλλόγου και τη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑ με βάση τα οποία καλούν τις μητέρες με παιδιά στην προσχολική αγωγή να συζητήσουν με το Σύλλογο Γυναικών Ν. Τρικάλων –μέλος τη ΟΓΕ, να οργανώσουν τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων: την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στις 6:00 μ.μ.  στα γραφεία του Συλλόγου (-25η Μαρτίου & Μπότσαρη (πλατεία ΟΤΕ) 2ος όροφος)

 

Απαιτούμε:

Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά-από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο- θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

– Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

– Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.

Καλούμε τις μητέρες με παιδιά στην προσχολική αγωγή να συζητήσομε και να οργανώσουμε τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στις 6:00 μ.μ.  στα γραφεία του συλλόγου μας-25η Μαρτίου & Μπότσαρη (πλατεία ΟΤΕ) 2ος όροφος

 ©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή