Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα της Έλλης Τσιρογιάννη για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Το μήνυμα της ημέρας είναι επίκαιρο. Η γυναίκα αποτελεί την πραγματική μαχήτρια της ζωής, δίνοντας καθημερινούς αγώνες μέσα από πολλαπλές της ιδιότητες ως μάνα, εργαζόμενη, σύζυγος, φίλη, αδελφή, ισότιμο μέλος της κοινωνίας.

Η 8  Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών  για τα δικαιώματά τους, είναι ημέρα αποτίμησης  των κατακτήσεών τους και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δυο φίλων. Η γυναίκα προικισμένη με απίστευτη δύναμη και αντοχή, πάλεψε σκληρά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να κατακτήσει όσα κατέκτησε.

Οι γυναίκες της ΑΡΓΙΘΕΑΣ , γυναίκες αγρότισσες, ταλαιπωρημένες ξυπνούσαν από άγρια χαράματα, να ζυμώσουν, να κουβαλήσουν νερό με τη βαρέλα στην πλάτη από τη βρύση, να  ζυμώσουν το ψωμί, ζαλικομμένες με τριχιές, με τα μωρά στην αγκαλιά να κουβαλούν ξύλα στην πλάτη για τη γάστρα και τον μπουχαρί (Τζάκι).

Τα ρούχα τα έπλυναν στα ρέματα που είχαν καθαρό τρεχούμενο νερό ‘’πραγματικές ηρωίδες’’ γυναίκες που στάθηκαν βράχος στο πλευρό ενός άνδρα, γυναίκες που έγιναν θυσία για την οικογένειά τους. Ακόμη και σήμερα η γυναίκα  είναι ο  πυρήνας της οικογένειας.  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει  προς το καλύτερο.

Η 8 Μαρτίου θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το1977,  προς τιμή της γυναίκας του ‘’μισού ουρανού’’ για την προσφορά της στην Ανθρωπότητα. Η σύγχρονη γυναίκα κατάφερε ν’ ανέβει τα σκαλιά της κοινωνικής καταξίωσης και να πετύχει σε όλους τους τομείς. Οι πρώτες γυναίκες που απέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου είναι οι Αμερικανίδες, αυτό δόθηκε το 1920.

Μετά από τρία χρόνια το 1923 πρωτοψήφισαν οι Αγγλίδες. Στις Γαλλίδες αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου το1946. Στις Ελληνίδες επετράπη η συμμετοχή  στα κοινά με το εκλέγειν και εκλέγεσθε το 1952. Από την ημερομηνία αυτή, η ζωή της Ελληνίδας αλλάζει καθημερινά.  Το 1953 εκλέγεται η πρώτη γυναίκα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η Ελένη Σκούρα.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε βία κατά των γυναικών από τους άνδρες τους ή τους συντρόφους, αυτό είναι δείγμα παρακμής του πολιτισμού και των κοινωνιών μας. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Λέμε όχι στη βία ναι στην ισότητα.

Οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα, αλλά ανθρώπινες οντότητες με δικαίωμα, άποψη, θέλω. Τους αξίζει μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια.

Συνεχίζουμε τον Αγώνα, που εκείνες ξεκίνησαν, γιατί ο δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Στη μητέρα στη γυναίκα σύντροφο,  στην εργαζόμενη στην αγρότισσα στη γυναίκα επιστήμονα και σε όλες τις γυναίκες ότι αξίωμα κι αν έχουν.

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή