Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα της Προέδρου του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης Ιωάννα Ζαχαράκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Mε κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’, 1384,24/01/2017) καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτής της ημέρας η Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης καλεί τα μέλη της, εκλεγμέγους Δημοτικούς Συμβούλους στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλουν ο καθένας, η καθεμία με τον τρόπο τους στην ανάδειξη της σημαντικότητας και συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Ο Όμηρος και πολλοί φιλόσοφοι, όπως ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης καθώς και οι Πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν τα έργα τους στην ελληνική γλώσσα. Η επιρροή της στη διαμόρφωση της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού, στην αλληλεπίδραση των ανθρωπιστικών επιστημών, Καλών Τεχνών και στην προώθηση της γνώσης είναι αναμφισβήτητη. Η ελληνική γλώσσα εμπλουτίζει σήμερα τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη ωφείλουμε στον χώρο που δραστηριοποιούμαστε να ευαισθητοποιήσουμε, να προωθήσουμε και να προβάλουμε την σημασία της ελληνικής γλώσσας. Ειδικά η διάδοση και η στήριξη της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, τόσο στα ελληνικά σχολεία όσο και στα Γυμνάσια τα Πανεπιστήμια, και στα άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην ευρύτερη κοινότητα, πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Παράδειγμα μίμησης αποτελεί η ίδρυση και στήριξη του Ελληνογερμανικού Παιδικού Σταθμού στο δήμο μου, στην πόλη Solingen της Γερμανίας που αποβλέπει στον παραπάνω σκοπό.

Ο Ελληνογεμανικός Παιδικός Σταθμός “ΕΣΤΙΑ” λειτουργεί από το 1995 με την χρηματοδότηση του Γερμανικού Κράτους και την υποστήριξη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Προξενείου του Ντίσελντορφ. Στον Παιδικό Σταθμό “ΕΣΤΙΑ” που φιλοξενεί σήμερα 40 παιδιά, από τα αποία τα μισά έχουν ελληνική ιφαγένεια, καθημερινά ακούγεται και μιλιέται η ελληνική γλώσσα και συνάμα προωθείται η διαπολιτισμικότητα και ο φιλελλενισμός. http://estia.fritzgraebe.de/wordpress/

Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου και Αντιδήμαρχος Δήμου Solingen – Γερμανία

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή