Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα του Διευθυντή ΔΕ Τρικάλων για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Στις 30 Ιανουαρίου τιμούμε τους προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων, τους Τρεις Ιεράρχες. Τιμούμε την ανεκτίμητη προσφορά των τριών Οικουμενικών Διδασκάλων και Πατέρων της Εκκλησίας στη χριστιανική πίστη. Η γιορτή τους είναι η γιορτή των γραμμάτων και της παιδείας, γιορτή των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος, υπήρξαν ευσεβείς Ιεράρχες, Άγιοι Πατέρες, μέγιστοι φωστήρες που εκτός από τη χάρη της αγιοσύνης τους ξεχώρισαν και για τις επιστημονικές τους γνώσεις, τη θύραθεν σοφία τους, την παιδαγωγική και κοινωνική τους προσφορά. Πέρα από το φιλανθρωπικό τους έργο παρουσίασαν και πλούσιο διδακτικό σε εποχές δύσκολες, όπου κυριαρχούσαν η αμάθεια, οι προκαταλήψεις, ο σκοταδισμός και οτιδήποτε καινοτόμο αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και διωκόταν. Παρόλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να συμφιλιώσουν το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα με τη Χριστιανική Πίστη, απορρίπτοντας τα ειδωλολατρικά στοιχεία και διατηρώντας τις αρχές της διαλεκτικής σκέψης της ελληνικής παιδείας.

Υπήρξαν πραγματικοί Δάσκαλοι και το παράδειγμά τους είναι επίκαιρο και σήμερα όπου, παρά την έκρηξη των γνώσεων και την εύκολη μετάδοσή τους χάρη στην τεχνολογία, μας θυμίζουν ότι η γνώση και η πίστη ενός μορφωμένου ανθρώπου χρησιμοποιούνται για την εσωτερική πρωτίστως εξέλιξη και για την προσφορά στους άλλους.

Οι αξίες, ο λόγος και τα διδάγματα των τριών Ιεραρχών αναδεικνύουν την παιδεία που οφείλει να διαμορφώνει ήθος και χαρακτήρα, να καλλιεργεί την κοινωνική ευαισθησία, να προωθεί και να προάγει υγιή πρότυπα και να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες.

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, σήμερα τιμούμε και εσάς, το έργο σας και τον σπουδαίο ρόλο σας  στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, η φωτεινή διαδρομή των Τριών Ιεραρχών απλώνεται μπροστά σας προκειμένου να μελετήσετε και να την περπατήσετε, αναζητώντας και πραγματοποιώντας τους στόχους και τα όνειρά σας.

Χρόνια πολλά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δρ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ. ΚΑΠΑΝΙΑΡΗΣ

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή