Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα του Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. Κ. Φώτη Σερέτη για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και οφείλουμε όλοι να εκτιμούμε και να φροντίζουμε τη στοματική μας κοιλότητα!

Οι οδοντίατροι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλή στοματική υγιεινή, υπογραμμίζοντας ότι η πλημμελής φροντίδα της είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές.   Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι της στοματικής κοιλότητας (περιοδοντίτιδα – φλεγμονές) που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς . Για το λόγο αυτό, η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου και η πρόληψη και αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου βοηθάει ουσιαστικά στον περιορισμό της εξέλιξης διαφόρων γενικών νοσημάτων .

Τα τελευταία τρία χρόνια, διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο αυτή της πανδημίας. Η περίοδος αυτή έπληξε σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν για την στοματική τους υγιεινή καθώς η διατήρηση της υγείας της συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, σωματικής  και ψυχικής , αλλά και στην ποιότητα ζωής καθώς οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, όπως άλλωστε και με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο. Το σύγχρονο ΕΣΥ έχει δώσει έμφαση τόσο μέσω της Π.Φ.Υ. όσο και μέσα από τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας στο τομέα της στοματικής υγιεινής.

Η 5η Υ.ΠΕ. δίνει βαρύτητα στην πρόληψη και κατά συνέπεια στη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες , υλοποιεί προγράμματα Π.Φ.Υ. μέσω των κέντρων υγείας αρμοδιότητας της, καθώς επίσης έχει προβεί σταδιακά σε αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό οδοντιατρικών εξοπλισμών σε κέντρα υγείας. Επιπλέον των ανωτέρω ενεργειών, έχει καταθέσει πρόταση για ένταξη και προμήθεια δύο (2) κινητών οδοντιατρικών μονάδων στο ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η στοματική υγιεινή είναι ζήτημα κομβικής σημασίας στα σύγχρονα κράτη . Ας πορευτούμε με το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγιεινής « Βουρτσίζουμε & χαμογελούμε…. Να είμαστε περήφανοι για το στόμα μας, είναι αυτό που συνδέει το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας»!!!!

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή