Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης και συστράτευσης στους αναπήρους, στους χρόνιους πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Για την οργάνωση της πάλης που θα βάζει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα, στερεί μεγάλο μέρος από τις πρόσθετες ανάγκες των ΑμεΑ. Για την οργάνωση της πάλης που μπορεί να κάνει τη “διαφορά” για να μετατραπούν τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία από ατομική σε κοινωνική – κρατική ευθύνη κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα δωρεάν σε όλους στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που κριτήριό της θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Με την εναλλαγή της κυβέρνησης, από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, διατηρήθηκε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων σαν αφετηρία για τα επόμενα που ήδη εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται.

Στις περικοπές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις, τα επιδόματα, τις παροχές στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή προστίθενται οι νέες περικοπές της Νέας Δημοκρατίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 με 173 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τα επιδόματα αναπηρίας, με 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα συνολικά για την Πρόνοια. Οι ακόμα λιγότερες παροχές προς τους αναπήρους και τις οικογένειές τους ακολουθούν τον κανόνα “σου αφαιρώ 10 για να σου επιστρέψω 1” και αυτό το ονομάζουν δήθεν κοινωνική πολιτική.

Με αυτήν την “ανάπτυξη” δεν υπάρχει ουσιαστικά πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και στο δομημένο περιβάλλον. Ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες δεν κάνουν τις θεραπείες τους ή τις κάνουν πλημμελώς επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Παιδιά με αναπηρία που δεν πάνε στο κατάλληλο σχολείο, επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δημόσιες δομές ή ενώ έχουν περάσει τρεις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν πηγαίνουν σχολείο, λόγω της έλλειψης προσωπικού και των αναγκαίων μέσων μεταφοράς. Παιδιά που εκπαιδεύονται με μεγάλες θυσίες των οικογενειών τους, κλείνονται με την αποφοίτηση τους, στο σπίτι τους γιατί δεν βρίσκουν δουλειά διότι δεν πρόκειται να βγάλουν το προσδοκώμενο κέρδος –υπεραξία-, για τους εργοδότες, για τους καπιταλιστές.

Ο νόμος – λαιμητόμος για το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου ενσωμάτωσε όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και τώρα ο νόμος Βρούτση ισοπεδώνει ότι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι, υλοποιώντας το σχέδιο για την “εθνική σύνταξη” – φιλοδώρημα, την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων από τους ομίλους.

Πρώτα και δραματικά θύματα της πολιτικής αυτής είναι οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειες τους.

            Το ΚΚΕ προτάσσει και διεκδικεί:

– Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να μείνει στα χαρτά ο σχέδιο-καρμανιόλα Βρούτση. Να παρθούν πίσω οι περικοπές στην Υγεία και τη Πρόνοια, που προβλέπονται στο κρατικό προϋπολογισμό 2020. Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 100% δωρεάν προληπτικές εξετάσεις π.χ. προγεννητικός έλεγχος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας κ.λπ.

– Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, επεμβάσεις, για υγειονομικό υλικό και ειδικά τεχνολογικά βοηθήματα. Το κόστος να επιβαρύνει 100% τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρέχονται δωρεάν.

– Θεραπείες σε όλα τα παιδιά, χωρίς καμία περικοπή, πλαφόν ή αποκλεισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.

– Καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις. Να μπει ΤΕΡΜΑ στα σφαγεία των Κ.Ε.Π.Α. Κανένα επίδομα αναπηρίας κάτω από 600 ευρώ, επέκταση στις κατηγορίες που σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ κ.τ.λ.).

– Υψηλού επιπέδου σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής για όλο το λαό και πολύ περισσότερο για τα ΑμεΑ. Στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με επαρκές, μόνιμο και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.

– Μαζικές προσλήψεις ΑμεΑ, με ευθύνη του κράτους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Όχι στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας.

ΑΘΗΝΑ 3/12/2019                           

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή