Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήπως να γίνουμε …ΡΟΜΑ;

Άτοκα και χωρίς επιστροφή δάνεια, χωρίς πληρωμή νερού και ρεύμα, επιδόματα, μερικά από τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων.

Κατά πλειοψηφία, «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, η έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ στον Δήμο Τρικκαίων.

Νωρίτερα, είχε γίνει της …ΡΟΜΑ όταν κάποιοι αποφάσισαν να πουν τις αλήθειες γύρω από την χρυσοπληρωμένη και ουδέποτε πραγματοποιήσιμη «κοινωνική ένταξη» των ΡΟΜΑ.

Τον «χορό», άνοιξε ο Δημήτρης Χατζηγάκης που πρότεινε πολιτική αλά- hotspot λέγοντας «όπως κάναμε με το hotspot να τους …διασπάσουμε γιατί αλλιώς, όσα ποσά και αν δώσουμε, δεν θα πετύχουμε τίποτα» και συμπλήρωσε «είναι φοβερό να έχουν πολυτελέστατα σπίτια και να μένουν απέξω από αυτά. Με τόσα χρήματα που έχουν δοθεί τίποτα δεν έγινε» και πρότεινε ως λύση την …επιδότηση ενοικίου.

«Και ο …Καντάφι έφτιαχνε σπίτια αλλά οι Λίβυοι μένανε στις σκηνές», σχολίασε τα λεγόμενα του κ. Χατζηγάκη, ο Γιώργος Καϊκης.

«Ασχολούμαι 20 χρόνια με το θέμα», ανέφερε ο Θεόδωρος Σπανός για να σχολιάσει ο Χρήστος Λάππας «μιλάς δηλαδή ως …Τσιγγανολόγος» και τον κ. Σπανό να αντιδρά λέγοντας «Ναι, εσύ και ο Μπάρδας δεν ξέρετε από Τσιγγάνους» και προσπαθώντας να μπει στα «βαθιά» και ως …τραπεζικός υπάλληλος ο κ. Σπανός, άρχισε να μιλά για τα άτοκα δάνεια που πήραν οι ΡΟΜΑ και που έγιναν όλα «κόκκινα» και είναι στα …αζήτητα.

«Στους Σοφάδες, είχε σχέδιο η Δημοτική Αρχή, εμείς τους πήγαμε στο Κηπάκι και έγινε …πανηγύρι. Δεν πληρώνουν νερό, κλέβουν ρεύμα και αποδείχτηκε ότι είναι πολύ πιο έξυπνοι από μας αφού δεν …παντρεύονται. Το 80% είναι ανύπαντροι για να παίρνουν επιδόματα, είναι παντρεμένοι με το …στόμα. Επειδή δεν πρόκειται να μάθουν τέχνη, το καλύτερο είναι να τους βάλουμε στα …απορριμματοφόρα», ανέφερε ο κ. Σπανός με τον κ. Καϊκη να σχολιάζει «Είναι παρεξηγήσιμο αυτό που λες», να αντιδρά και ο Κίμων Αναστασόπουλος και τον κ. Σπανό να απαντά «Άμα δεν μπορείς πήγαινε σπίτι σου. Αυτά τα λεφτά από τα δάνεια πληρώνουμε τώρα και ότι και να κάνετε, δεν πάνε να μείνουνε σε άλλες γειτονιές».

Ως «διδακτορική διατριβή» χαρακτήρισε τα λεγόμενα του κ. Σπανού ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ ο Απόστολος Παππάς χαρακτήρισε «καλή πάσα» τα όσα είπε ο κ. Χατζηγάκης «για να βάλω γκολ» και πρόσθεσε «όποιο σχέδιο και να κατατεθεί, όσα λεφτά και να δοθούν, δεν θα γίνει τίποτα. Μόνο αν το θελήσουν οι ίδιοι. Είναι λάθος να μιλάμε για ΄΄κοινωνικό αποκλεισμό΄΄ γιατί αυτό που συμβαίνει με τους ΡΟΜΑ είναι …αυτοαποκλεισμός όπου έχουν όλα τα δικαιώματα και άρα για ποιο αποκλεισμό μιλάμε; Έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις η κοινωνική ένταξη και αυτούς τους συμφέρει να έχουν μόνο δικαιώματα επιλέγοντας την παρακοινωνικότητα. Με τους Αλβανούς πως έγινε η ένταξη και εδώ δεν γίνεται;»

«Δεν σταθήκαμε ως Πολιτεία στο ύψος των περιστάσεων στις δεκαετίες ΄70, ΄80 και ΄90 όπου επιχειρήθηκε η ένταξη αλλά στο να μην χαθεί η «ταυτότητα» τους έγιναν λάθη», σχολίασε η Χρυσάνθη Γάλλου-Δαλκαφούκη.

«Όταν θα μάθουμε γιατί ο Μαρξ έχασε από τον Φρόιντ, τότε θα πάρουμε απάντηση γιατί δεν επιτυγχάνεται η ένταξη των ΡΟΜΑ στην κοινωνία», ανέφερε ο Χρήστος Λάππας.

«Όταν υπάρχουν …επιδόματα, δεν μπαίνουν στην εργασία, αλλά κυρίως πρέπει να μπουν στην Εκπαίδευση και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, θα έρθει με την μόρφωση», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Το «παρών» του κ. Καϊκη, ήταν ο επίλογος της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για την δημιουργία ακόμη ενός χρηματοδοτούμενου σχεδίου για την «κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ στον Δήμο Τρικκαίων».

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, λίγες ώρες (!!) μετά γνωστοποιούνταν με ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων ότι «υπήρξε άμεση ανταπόκριση της Ειδικής Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των ΡΟΜΑ Κατερίνας Γιάντσιου, για να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό έργα προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ από τα 4.353.267,92 ευρώ που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου για τους ΡΟΜΑ.

Πρόκειται για έργα υποδομών και στέγασης στους  οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Κηπάκι και Πύργο του Δήμου Τρικκαίων.
Το τι ακριβώς θα κατασκευαστεί στο Κηπάκι και τον Πύργο, το ορίζει η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Τρικκαίων:
Στο Κηπάκι

  • Επέκταση δικτύου ύδρευσης: 73.000 ευρώ
  • Κατασκευή πεζοδρομίων: 100.000 ευρώ
  • Ασφαλτοστρώσεις: 210.000 ευρώ
  • Επέκταση δημοτικού φωτισμού: 93.000 ευρώ
  • Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων: 270.000 ευρώ
  • Κατασκευή δικτύου ομβρίων: 543.000 ευρώ

Στον Πύργο:
Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων: 18.267,92 ευρώ
Σύνολο: 1.307.267,92 ευρώ.

Κρατάμε από την ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων και το εξής τμήμα «Μια αν μη τι άλλο ταχύτατη ανταπόκριση για ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Πλέον και στα Τρίκαλα υλοποιείται ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για τους 2.250 (μόνιμους και μετακινούμενους) Ρομά: «Άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισµού των Ροµά και δημιουργία των προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξης των Ροµά ,που διαβιούν νόµιµα στη χώρα. Με αυτή τη σύμφωνη γνώμη, ο Δήμος Τρικκαίων θα πρέπει εντός του Αυγούστου του 2018 να υποβάλλει τα σχετικά δελτία ένταξης των έργων στην αρμόδια Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε αυτά να εγγραφούν στους προς κατανομή πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών και να δοθούν στον Δήμο Τρικκαίων. Στη συνέχεια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα γίνει η δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων».

Αν σκεφτούμε πόσοι αγρίως φορολογούμενοι Τρικαλινοί έχουν πληρώσει και από πάνω στον Δήμο εδώ και δεκαετίες για να έχουν άσφαλτο και πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια τους και δεν έχουν, πόσοι παρακαλάνε για μια λάμπα και πόσοι να απαλλαγούν από τον … «αχόρταγο» και σε συνδυασμό με αυτά που ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για άτοκα δάνεια που είναι «κόκκινα» και στα …αζήτητα, μη καταβολή δαπάνης κατανάλωσης νερού και ρεύματος, τότε το ερώτημα είναι εύλογο.

Μήπως να γίνουμε …ΡΟΜΑ;
 
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή