Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν “πάρτι” στα Πανεπιστήμια να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας»

Έως και οριστική διαγραφλη για τους παραβάτες

Το μήνυμα πως η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής» στα Πανεπιστήμια εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καθιερωμένη ανασκόπηση της Κυριακής.

«Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν ”πάρτι” στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπησή του αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών».

Και προσθέτει: «Είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί… Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις.

Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας».

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε όλες και όλους!

Αυτή η εβδομαδιαία ανασκόπηση είναι γεμάτη παραδείγματα για το πώς βοηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις μας να δώσουμε πραγματική στήριξη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Στους νέους μας που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη, με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στις νέες μαμάδες και τους νέους μπαμπάδες που αναζητούν βοήθεια για τη φύλαξη των μικρών παιδιών τους όσο εργάζονται, με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σε όσους συσσώρευσαν χρέη στη διάρκεια της κρίσης και θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με λιγότερα βάρη, με τον νέο, βελτιωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό. Στους ασθενείς που περιμένουν 2 και 3 χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, με τα νέα απογευματινά χειρουργεία. Στα άτομα με αναπηρία που επιτέλους μετά από δεκαετίες υποστηρίζονται από την πολιτεία ώστε να ζουν πιο αυτόνομα και ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες, χάρη στον «Προσωπικό Βοηθό». Σε όσους συνταξιούχους θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να στερούνται τη σύνταξή τους. Στους αγρότες μας που αγωνιούν για τα υψηλά κόστη παραγωγής και τους παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας. Σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη.

Ξεκινώ από το τέλος, με μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα και έχει σαν στόχο την αναγκαία επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης που καθυστερεί αδικαιολόγητα στη χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν και κάνουμε ήδη πολλά για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

Το τελευταίο και σημαντικό μέτρο που μόλις ψηφίστηκε αφορά στη μεταφορά ύλης σε Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους από τα δικαστήρια, μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού πολλών σωματείων και επαγγελματικών ενώσεων, τα κληρονομητήρια και οι πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης είναι σχετικά τυποποιημένες διαδικασίες που από εδώ και πέρα θα διεκπεραιώνονται από δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Η αφαίρεση αυτής της ύλης θα επιτρέψει στους δικαστές να αξιοποιούν τον χρόνο τους για τη μελέτη πιο σύνθετων δικογραφιών και την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων. Επιπλέον θα αποφορτιστούν και οι γραμματείες των δικαστηρίων, καθώς οι ένορκες βεβαιώσεις θα γίνονται πλέον μόνο από συμβολαιογράφους ή δικηγόρους. Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα μας, έχουν γίνει βήματα αλλά είμαστε ακόμα πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό και πρέπει να τρέξουμε.

Θα συνεχίσω με τα εντυπωσιακά στοιχεία από την εφαρμογή του νέου βελτιωμένου εξωδικαστικού μηχανισμού που δίνει αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις σε κόκκινα δάνεια με «κούρεμα» που προσεγγίζει το 30%. Τον Φεβρουάριο υποβλήθηκαν 7.360 νέες αιτήσεις οφειλετών, υπερδιπλάσιος αριθμός από τους προηγούμενους μήνες. Ο μέσος όρος το 2023 ήταν 3.400 νέες αιτήσεις ανά μήνα. Το ρεκόρ αιτήσεων σχετίζεται με τις βελτιωτικές αλλαγές που έκανε το Υπ. Οικονομικών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο μήνα. Δηλαδή πέρα από το επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, την υποχρέωση για τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο να αποδεχτούν την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες, τη μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών στο 3% για 3 έτη και τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές. Επίσης αριθμός ρεκόρ καταγράφηκε τον Φεβρουάριο ως προς τις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, έγιναν 1.222.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή