Μητσοτάκης: Υποστήριξη της Ουκρανίας και δέσμευση για 2% του ΑΕΠ σε Αμυντικές Δαπάνες

10 Jul 2024 Ελλαδα

Δηλώσεις Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία και να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. «Γιορτάζουμε τη δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία όσο αυτό είναι απαραίτητο.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για έξυπνες δαπάνες στον αμυντικό τομέα, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να δαπανώνται περισσότερα χρήματα, αλλά να δαπανώνται πιο αποτελεσματικά. «Ενδυναμώνουμε τις αμυντικές μας ικανότητες, ενδυναμώνοντας το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να θεωρείται ως το ελάχιστο που πρέπει να επενδύεται για την άμυνα (Defense Department News, DW).

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ επικεντρώνεται επίσης στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και στην επιβεβαίωση της στήριξης προς την Ουκρανία. Επιπλέον, συζητείται η μεγαλύτερη συνεισφορά από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων αμυντικών επενδύσεων.

Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που υπερβαίνουν το ποσοστό του 2% στις αμυντικές δαπάνες, ενώ τα κράτη μέλη συνεχίζουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στον αμυντικό τομέα, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μετρητά;

Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μετρητά;

Οι πρόσφατες διακοπές στις ψηφιακές πληρωμές αναδεικνύουν τους κινδύνους …
Κλείνουν τα σφαγεία της Θεσσαλίας μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου

Κλείνουν τα σφαγεία της Θεσσαλίας μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου

Αποφασιστικά μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης της πανώλης των μηρυκαστικών …
Σύλληψη αλλοδαπού στον Βόλο για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Σύλληψη αλλοδαπού στον Βόλο για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Χθες το βράδυ, 20 Ιουλίου 2024, στον Βόλο, οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Βόλου …