Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μόνιμα δώρα για τους λίγους, προσωρινά καθρεφτάκια για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση της χώρας

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θυμάστε το αστείο του Γκράουτσο Μαρξ, «αυτές είναι οι ιδέες μου, αλλά αν δεν σας αρέσουν έχω κι άλλες»; Αυτό μου θύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο και διέρρευσε στη συνέχεια ως προεκλογικού τύπου παροχές. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι τα καθρεφτάκια και οι χάντρες που μοίρασε στη ΔΕΘ δεν έπιασαν δημοσκοπικό τόπο, ιδίως στη νεολαία, και γι’ αυτό ο ίδιος και το επιτελείο του πρόσθεσαν κάποια «δωράκια» στη συνέχεια μήπως και πείσουν τις νέες και τους νέους πως ενδιαφέρονται για τις ζωές τους. Στην πραγματικότητα, όμως, αποκάλυψε εμμέσως ότι έχει σχέδιο μόνο για τους λίγους και πώς αυτοί θα γίνουν πλουσιότεροι με μόνιμες φοροελαφρύνσεις, ενώ για την κοινωνική πλειοψηφία επιφυλάσσει μόνο προσωρινές ρυθμίσεις οι οποίες είναι και κατώτερες των περιστάσεων.

Τα 3,5 δισ. ευρώ που προπαγανδίζει η κυβέρνηση δεν είναι παρά μαγική εικόνα, αφού τα νέα μέτρα είναι μόλις 404 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα είναι είτε επανάληψη μέτρων που ισχύουν ήδη είτε μέτρα που παρατείνονται για ορισμένους μήνες είτε που έχουν ήδη προϋπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο κι ανακοινωθεί ξανά στο παρελθόν. Αν, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καλούσε την κυβέρνηση, ήδη από την άνοιξη του 2020, να ενισχύσει ιδιαιτέρως ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς, ή να μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα για τους επιχειρηματίες σήμερα δεν θα βλέπαμε ούτε τη μερική έστω μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα. Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του τα ξέρουν όλα και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις…

Έχει ξεκινήσει η ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς

Όσα παιχνίδια με την αλήθεια κι αν παίξει ο κ. Μητσοτάκης, όσα επικοινωνιακά τρικ και Αμερικανούς επικοινωνιολόγους κι αν επιστρατεύσει, όσα ΜΜΕ κι αν «προσεγγίσει» η πραγματικότητα δεν κρύβεται πια και η ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς του έχει ξεκινήσει. Όσα σπίτια, εξάλλου, δωρεάν data ή χαρτζιλίκια των 150 ευρώ κι αν δώσει στη νεολαία μας αυτή δεν πρόκειται να ξεχάσει τη στοχοποίησή της από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στις σχολικές αίθουσες, τον αποκλεισμό της κατά δεκάδες χιλιάδες από τα ΑΕΙ ή την απλήρωτη εργασία με την οποία την «προίκισε» ούτε βεβαίως για το ότι δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για να μην είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην ανεργία των νέων. Δεν μασάει κουτόχορτο ούτε εξαγοράζεται από μια κυβέρνηση που είναι φανερό ότι όταν δεν την στιγματίζει τη λησμονεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ακόμα και στις εκλογές που χάθηκαν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγήκε πρώτο κόμμα και με διαφορά στους πολίτες 17- 34 ετών. Κι αυτό γιατί στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια τους κράτησε όρθιους κι όταν μας έβγαλε από τα μνημόνια έσπευσε να καταργήσει το ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό και να τους κάνει ισότιμους στην αγορά εργασίας.

Όπως κι αν έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιμένει την κυβέρνηση να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Δεν το αντέχει, άλλωστε, η ελληνική κοινωνία να συνεχιστούν πολιτικές που εντείνουν τις ταξικές ανισότητες και προσβάλλουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι προγραμματικές μας θέσεις βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση με την κοινωνία, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τις έχει παρουσιάσει σε θεματικές εκδηλώσεις και στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος η συζήτηση για την επικαιροποίηση και βελτίωσή τους θα συνεχιστεί. Το προσεχές Σαββατοκύριακο, άλλωστε, στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά και για την καταπολέμηση του κύματος ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης. Το πρόγραμμά μας είναι συμπεριληπτικό, δεν αφήνει κανένα πίσω κι απόδειξη γι’ αυτό είναι η πρότασή μας, που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε οι οικογένειες να ανασάνουν και να δουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αποδείξαμε την αξία αύξησης του κατώτατου μισθού

Υπενθυμίζω ότι όταν αυξήσαμε ως κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ η ΝΔ και τα «παπαγαλάκια» της μιλούσαν για κατάρρευση των επιχειρήσεων και συνεπακόλουθα της οικονομίας. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Ράλι ανά τρίμηνο αύξησης του ΑΕΠ με όλους ικανοποιημένους από αυτήν την εξέλιξη γιατί και τα νοικοκυριά είδαν πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματά τους, όχι όπως με την αύξηση- κοροϊδία του 2% για το 2022 που έχει προαναγγείλει η σημερινή κυβέρνηση, και οι επιχειρήσεις διεύρυναν τα κέρδη τους χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεπώς, πορεύεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας, καθώς και των θεσμικών αλλαγών που θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατική λογοδοσία. Η ΝΔ, αντιθέτως, ενισχύει τους λίγους, ξεπουλά δημόσια «φιλέτα», μας επιστρέφει στον εργασιακό μεσαίωνα και μας ορμπανοποιεί, όπως την καταγγέλλει και η ΕΕ. Διαλέγετε και παίρνετε…

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή