Νομαρχιακά Νέα

Μονογονεϊκές Τρικάλων: Διαμαρτυρία για τα 150 ευρώ

Ο Σύλλογος «ΜΑΖΙ» καταγγέλλει ότι ο επιμερισμός της έκτακτης ενίσχυσης αδικεί γονείς με αποκλειστική επιμέλεια και ζητά αλλαγή του τρόπου πληρωμής.

22 Jul 2026
Μονογονεϊκές Τρικάλων: Διαμαρτυρία για τα 150 ευρώ

Με υπόμνημα–διαμαρτυρία, ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Νομού Τρικάλων «ΜΑΖΙ» αντιδρά στον τρόπο καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ο επιμερισμός του ποσού μεταξύ των δύο γονέων, όταν το παιδί δηλώνεται ως εξαρτώμενο και από τους δύο, αδικεί τον γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια και καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού.

Η ΑΑΔΕ προβλέπει ότι, όταν το τέκνο εμφανίζεται ως εξαρτώμενο στις φορολογικές δηλώσεις και των δύο γονέων, η ενίσχυση καταβάλλεται κατά 50% στον καθένα. Στις επίσημες διευκρινίσεις της αναφέρεται ότι αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και όταν ο ένας γονέας έχει την αποκλειστική επιμέλεια.

Με το υπόμνημα ζητείται να επανεξεταστεί ο τρόπος πληρωμής, να λαμβάνονται υπόψη η πραγματική επιμέλεια και ο δικαιούχος του επιδόματος παιδιού Α21 και να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη για μελλοντικές οικονομικές ενισχύσεις.

Ακολουθεί αυτούσιο το υπόμνημα–διαμαρτυρία:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Νομού Τρικάλων «ΜΑΖΙ»

Θέμα: Άδικη καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο στις μονογονεϊκές οικογένειες

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Νομού Τρικάλων «ΜΑΖΙ» εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο εφαρμογής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, η οποία θεσπίστηκε με σκοπό τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά.

Η ενίσχυση καταβλήθηκε αυτόματα, χωρίς αίτηση, με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και όχι με βάση τον πραγματικό γονέα που έχει την επιμέλεια, ανατρέφει καθημερινά το παιδί και λαμβάνει το επίδομα παιδιού (Α21).

Ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, το ποσό επιμερίστηκε ισόποσα μεταξύ των δύο γονέων, ακόμη και όταν ο ένας εξ αυτών δεν έχει την επιμέλεια ούτε επιβαρύνεται με την καθημερινή ανατροφή του παιδιού. Η ίδια η ΑΑΔΕ διευκρινίζει στις από 30-06-2026 Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Εξαρτώμενων Τέκνων ότι ο επιμερισμός γίνεται επειδή και οι δύο γονείς μπορούν να δηλώνουν το παιδί ως εξαρτώμενο στη φορολογική τους δήλωση, ανεξάρτητα από το ποιος έχει την αποκλειστική επιμέλεια.

Η επιλογή αυτή δημιουργεί άνιση μεταχείριση και σοβαρή αδικία εις βάρος των μονογονεϊκών οικογενειών. Η οικονομική ενίσχυση είχε σαφή κοινωνικό σκοπό: να στηρίξει το παιδί και τον γονέα που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινής  του διαβίωσης. Αντί όμως να ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση, χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ένα φορολογικό κριτήριο, το οποίο δεν αποτυπώνει ποιος ασκεί την καθημερινή φροντίδα του παιδιού.

Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο το κράτος διαθέτει ήδη αξιόπιστα στοιχεία για τον πραγματικό δικαιούχο του επιδόματος παιδιού Α21, το οποίο καταβάλλεται αποκλειστικά σε έναν γονέα, μετά από έλεγχο των προβλεπόμενων κριτηρίων. Αντ’αυτού τα στοιχεία αυτά δεν αξιοποιήθηκαν για την καταβολή της εν θέματι έκτακτης ενίσχυσης, με αποτέλεσμα οι έχοντες την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους να αναζητούν το υπόλοιπο μισό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και να πληροφορούνται ότι αυτό καταβλήθηκε στον άλλο γονέα που δεν ασκεί καμία επιμέλεια, αλλά έχει έννομο, φορολογικό συμφέρον να δηλώνει το ή τα παιδιά του.

Η συγκεκριμένη επιλογή όχι μόνο αδικεί χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά αναιρεί και τον κοινωνικό χαρακτήρα του ίδιου του μέτρου, καθώς μέρος της ενίσχυσης δεν κατευθύνεται τελικά στον γονέα που επωμίζεται καθημερινά το κόστος διατροφής, εκπαίδευσης και ανατροφής των παιδιών.

Επειδή η ιδιότητα του εξαρτώμενου τέκνου για φορολογικούς σκοπούς δεν ταυτίζεται με την πραγματική επιμέλεια και την καθημερινή ανατροφή του παιδιού. Οι κοινωνικές παροχές που θεσπίζονται για την ενίσχυση των παιδιών οφείλουν να αποδίδονται με γνώμονα την πραγματική φροντίδα και όχι αποκλειστικά τη φορολογική απεικόνιση.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

  1. Την επανεξέταση του τρόπου καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών.
  2. Στις περιπτώσεις αποκλειστικής επιμέλειας ή όταν υπάρχει μοναδικός δικαιούχος του επιδόματος παιδιού Α21, η οικονομική ενίσχυση να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στον γονέα που έχει την πραγματική ευθύνη ανατροφής του παιδιού.
  3. Τη νομοθετική πρόβλεψη ώστε κάθε μελλοντική οικονομική ενίσχυση που αφορά τα παιδιά να αποδίδεται με κριτήριο την πραγματική επιμέλεια και τον δικαιούχο του επιδόματος Α21 και όχι αποκλειστικά τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει έμπρακτα τις μονογονεϊκές οικογένειες και να διασφαλίζει ότι κάθε κοινωνική παροχή καταλήγει εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν οι ανάγκες των παιδιών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ν. Τρικάλων «ΜΑΖΙ»

Καραγεώργου Γεωργία

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα



Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα..