Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μονοήμερη εκδρομή σε Παναγία Σουμελά και Καστανιές Βέροιας

Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί από τον ΟΑΕΔ Καλαμπάκας

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 6977546035

Το πρόγραμμα

Μέσω Γρεβενών και αφού κάνουμε την πρώτη μας στάση οδηγούμαστε από την Εγνατία Οδό στο χωριό Πολύμυλος για να ανεβούμε στην Καστανιά όπου βρίσκετε η Μονή της Παναγίας Σουμελάς. Ελεύθερος χρόνος για να παρακολουθήσουμε μέρος της λειτουργίας αλλά και να περιηγηθούμε στους χώρους της εκκλησίας όπου και βρίσκετε η εικόνα της Παναγίας, μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930. Μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η “Νέα” Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας.

Συνεχίζουμε για την πόλη της Βέροιας με το ξακουστό ραβανί, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό.

Επιβίβαση στο λεωφορείο για να επισκεφτούμε τον επόμενο προορισμός μας, μετά από μια ώρα περίπου η Μονή του Αγ. Εφραίμ του Σύρου κοντά στην Κατερίνη. Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης, βρίσκεται κτισμένο το γυναικείο μοναστήρι του μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής, ήταν θέλημα Θεού, «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά, με έναν άλλον «οικιστή της ερήμου», τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο. Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ιδρύθηκε το έτος 1983, σαν Ιδιωτικό Ησυχαστήριο και από το 1985 ανήκει επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα της μονής κτίσθηκε και συνεχώς ανακαινίζεται, σε ιδιόκτητα χωράφια, που αγόρασαν οι μοναχές.

Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα και περιήγηση στην μονή.

Επιβίβαση στο λεωφορείο για να κατηφορίσουμε προς την παραλία Ν. Πόρων όπου θα απολαύσουμε ένα καφέ η και μπάνιο για τους πιο τολμηρούς.

Κατά το απογευματάκι θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Άφιξη στο μέρος απ’ όπου και ξεκινήσαμε το βράδυ.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και γίνονται αλλαγές ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο που έχουμε η άλλων εξωτερικών παραγόντων και κατόπιν συνεννοήσεις με τον υπεύθυνο της εκδρομής.

trikalanews.gr
Author: trikalanews.gr

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή