Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Ο δήμαρχος Σοφάδων επιμένει να μας αλλάξει τα φώτα με δανεισμό

Την κάθετη άρνηση του δημάρχου συνάντησε η πρόταση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίηση του έργου της τοποθέτησης λαμπτήρων και φωτιστικών LED ύψους 2,5 εκ. ευρώ χωρίς τους τόκους των 500.000 ευρώ τουλάχιστον που θα πληρώσει ο Δ. Σοφάδων στην περίπτωση που πάρει δάνειο.

Συγκεκριμένα, η παράταξή μας πρότεινε τη χρηματοδότηση του έργου με δύο τρόπους:

Α. την υποβολή αίτησης στην Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του Ν. 3389/2005.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό και κάτω από την εγγύηση και τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να βρεθεί η Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών η οποία θα υλοποιήσει το έργο με δικά της κεφάλαια και θα έχει την ευθύνη και τη συντήρηση της λειτουργίας του δικτύου φωτισμού για 12 χρόνια. Η αποζημίωση της εταιρείας θα γίνεται κάθε χρόνο από το όφελος που θα εξοικονομηθεί από την κατανάλωση ενέργειας και εφόσον επιτευχθούν οι προκαθορισμένοι δείκτες απόδοσης.

Αυτό σημαίνει ότι:

• Το έργο θα γίνει τσάμπα, χωρίς ο Δήμος και οι δημότες να πληρώσουν 500.000 ευρώ τόκους που προωθεί η δημοτική αρχή.

• Ο Δήμος και δημότες δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο που γεννά το κυμαινόμενο επιτόκιο του δανείου αλλά και η κυμαινόμενη τιμή της κιλοβατώρας που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται 4% ετησίως κατά μέσο όρο

• Η επιστροφή οφέλους στους δημότες είναι εγγυημένη αφού η ετήσια αποπληρωμή θα γίνεται ποσοστιαία επί του εξοικονομούμενου οφέλους.

• Η διάρκεια εγγύησης της λειτουργίας του δικτύου θα είναι 12 χρόνια κι όχι 10 χρόνια όπως προωθεί η δημοτική αρχή.

• το έργο μπορεί να εκτελεστεί στο σύνολό του και όχι κολοβό όπως προωθεί η δημοτική αρχή.

• Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αυξάνει το κύρος του διαγωνισμού προσελκύοντας μεγάλες και σοβαρές εταιρείες γεγονός που θα εντείνει τον ανταγωνισμό.

Όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ήταν που δελέασαν δεκάδες ΟΤΑ της χώρας παίρνοντας ήδη αποφάσεις (τις οποίες παραδώσαμε στη δημοτική αρχή) για υποβολή αίτησης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τέτοια παραδείγματα είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας Απ), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειάρχης Μπακογιάννης Κ), Δ. Αμαρουσίου (Δήμαρχος Πατούλης Γ), Δ. Πειραιά, Δ. Ερέτριας, Δ. Μεσσήνης, Δ. Καλαμάτας κλπ

Αρκετά έργα απ’ αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου και δημοπρατήθηκαν όπως για παράδειγμα του Δ. Σαρωνικού, του Δ. Καλαμάτας και του Δ. Μεγαλόπολης.

Β. Ίδιους πόρους του Δήμου

Προτείναμε επίσης την υλοποίηση μέρους του έργου με ίδιους πόρους, μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018. Συγκεκριμένα προτείναμε τις 5.600 λάμπες LED των 11watt που προβλέπει η μελέτη με κόστος 18 ευρώ την κάθε μία και συνολικό κόστος 100.000 ευρώ, να τις αγοράσει άμεσα με δικά του χρήματα αφού η τιμή αγοράς σύμφωνα με έρευνα που κάναμε δεν ξεπερνάει τα 3 ευρώ για την κάθε μία και συνολικό κόστος 17.000 ευρώ. Σε πρόσφατο μάλιστα διαγωνισμό που έκανε ο Δ. Καρδίτσας η τιμή αγοράς για λάμπες LED των 15watt ήταν 1,8 ευρώ η κάθε μία.

Η σθεναρή άρνηση και η απόρριψη όλων των επιχειρημάτων μας α εκ μέρους του δημάρχου όπως και των παλιότερων προτάσεών μας για την προσπάθεια χρηματοδότησης του έργου μέσα από το ΕΣΠΑ, αποδεικνύει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο εκείνο που απ’ την αρχή πιστεύαμε ότι ο δήμαρχος καίγεται να μας αλλάξει τα φώτα γιατί τον ενδιαφέρει περισσότερο το δάνειο. Υποθηκεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτικά το μέλλον του Δήμου

Για την παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας
Ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων
Μπάμπης Παπαδόπουλος

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή