Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μπορούμε να κολλήσουμε κορονοϊό από τα κατοικίδια;

Στα κατοικίδια αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μια γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ.

Μια μελέτη, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, που είναι υπό δημοσίευση, έδειξε πως και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν – πιθανότατα με ήπια λοίμωξη ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες.

Οπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, καμιά από τις μολυσμένες γάτες (στη συγκεκριμένη έρευνα) δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν τον άνθρωπο.

«Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα, στα οποία εκθέτει κανείς σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Ούτε είναι λόγος για να τα εγκαταλείπουν όπως έγινε και στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει ότι τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο στους ανθρώπους.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή