Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή κρίση και τη στάση της Κυβέρνησης

Οι ενεργειακές ανατιμήσεις είναι πρωτόγνωρες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες -ιδίως οι οικονομικά αδύναμοι- εξαιρετικά σοβαρές. Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο  για τη στήριξη του κόσμου χωρίς να διαταράσσει την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και χωρίς να ναρκοθετεί την πορεία της χώρας.

Απέναντι στην πολιτική αυτή, ο  ΣΥΡΙΖΑ αφενός μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις -αποδεικνύοντας αδυναμία κατανόησης της κατάστασης που διαμορφώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- και αφετέρου διαστρεβλώνει την αλήθεια και διακινεί μύθους που στόχο έχουν την εξαπάτηση των πολιτών. Όπως έκανε με την πανδημία, έτσι και με την ενεργειακή κρίση, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που καμιά χώρα και καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Επενδύει στους μύθους, στην εξαπάτηση και στο λαϊκισμό.

Ανάμεσα στα άλλα:

-Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ. Η εταιρεία, αφού γλίτωσε την χρεοκοπία στην οποία την οδηγούσε η Κυβέρνηση Τσίπρα, έχει δώσει μέχρι σήμερα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει μέρος των πραγματικά μεγάλων ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η στήριξη αυτή συνεχίζεται και αυξάνεται.

-Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα καύσιμα: Η ευρωπαϊκή οδηγία 112/2006 επιβάλλει στα κράτη – μέλη να φορολογούν τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης με τον ανώτατο εθνικό συντελεστή ΦΠΑ. Συνεπώς μετάπτωση σε μειωμένο συντελεστή υπό τις παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπεται λόγω κοινοτικής νομοθεσίας.

-Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι η αύξηση της τιμής στα καύσιμα φέρνει -μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης- περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία: Ο ΕΦΚ υπολογίζεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή των καυσίμων. Άρα, όταν καταναλώνεται η ίδια ποσότητα εισπράττεται -ανεξάρτητα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων- ο ίδιος ΕΦΚ. Συνεπώς οι διεθνείς αυξήσεις τιμών στα καύσιμα δεν  αυξάνουν τα δημόσια έσοδα από τον ΕΦΚ. Αντιθέτως λόγω της ελαφρώς μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων κίνησης τα συγκεκριμένα έσοδα κινούνται ελαφρώς καθοδικά.

–Σε ό,τι αφορά τη χρήση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή. Έκλεισαν λιγνιτικές μονάδες όπως είχε προγραμματιστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχε ξεπεραστεί το όριο της λειτουργίας τους. Οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, επιστρατεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας. Οι μονάδες λειτουργούν προσωρινά και εκτάκτως, ως στρατηγική εφεδρεία για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος και όχι για οικονομικούς λόγους. Ακόμα και σε απολύτως συγκρίσιμα νούμερα, όπως είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, το κόστος στις πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5) φθάνει τα 193 ευρώ ανά MWh, ενώ 3 από τις 6 διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες έχουν υψηλότερο. Όταν σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία και μειωθούν οι διεθνείς τιμές αερίου, η ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών μονάδων θα χειροτερεύσει.

–Σε ό,τι αφορά τη διατίμηση που προτείνει ο κ. Τσίπρας σε εθνικό επίπεδο: Μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε απομόνωση τη χώρα και σε επιδότηση των εγχώριων παραγωγών ενέργειας που θα εξακολουθούσαν να αγοράζουν ακριβά. Αντίθετα, αυτό που έχει προτείνει ο Πρωθυπουργός είναι πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, σε διεθνές επίπεδο, καθώς χωρίς να μειώνεται η παροχή αερίου, αυξάνονται οι τιμές.

ΔΕΕΠ ΝΔ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή