«Να αποκατασταθεί άμεσα η σίτιση στο Κουτσόχερο» – Στη Ντιντή η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας

Την Πέμπτη το τετ α τετ – Οι διεκδικήσεις τους

«Την ίδια μέρα που στο δημαρχείο Φαρκαδόνας εξελίσσονταν η φιέστα των υποσχέσεων με ασαφές αντίκρυσμα, η σίτιση των πλημμυροπαθών που μένουν στη δομή του Κουτσόχερου σταματούσε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, επισημαίνοντας «Ανάμεσα σ’ αυτούς υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι αφήνονται από την κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο να πεινάσουν. Τόση στήριξη. Αναρωτιόμαστε μήπως αυτή η ενέργεια υπηρετώντας την κυβερνητική πολιτική της ατομικής ευθύνης, αποτελεί έμμεσο εξαναγκασμό των πληγέντων προκειμένου να φύγουν απ’ την δομή και να αναλάβουν μόνοι τους κάθε τους ανάγκη».  

Όπως απο9καλύπτει η ίδια «Το ζήτημα της σίτισης προστίθεται στα πάμπολλα, άλυτα ακόμα, προβλήματα των πληγέντων της περιοχής μας. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είναι ψίχουλα μπροστά στο τεράστιο κόστος των ζημιών που υπέστη η περιοχή μας ενώ αρκετοί δεν έχουν πάρει ούτε την πρώτη αρωγή. Τα λίγα κοντέινερς που έχουν έρθει, εδώ και μήνες παραμένουν παρατημένα στη Λάκκα να σαπίζουν. Τα σχολεία της Φαρκαδόνας, πλην του Γενικού Λυκείου, παραμένουν κλειστά χωρίς να έχει αρχίσει καν η αποκατάστασή τους, περνώντας όλο το σχολικό έτος με τους μαθητές όλων των ηλικιών μετακινούμενους ενώ για τον παιδικό σταθμό δεν έχει γίνει καμία ένταξή του σε σχέδιο παρέμβασης. Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές (αγροτική και αστική οδοποιία, καθαρισμοί φρεατίων, καναλιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, δημοτικών υπηρεσιών, κ.α.) είτε δεν έχουν καν συζητηθεί είτε παραμένουν υποσχέσεις. Οι τόνοι οικοσκευής και σκουπιδιών που βγήκαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια παραμένουν ως βουνά κοντά σε πομώνα της Φαρκαδόνας. Ακόμα και σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου αναφορικά με χρηματοδότηση, στελέχωση, δημιουργία υποδομών για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα αναχώματα της περιοχής δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν πραγματικά τη ζωή και την περιουσία μας δεν περιλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο της κυβέρνησης. Αντίθετα ανελλιπώς έρχονται χαράτσια, λογαριασμοί, ΕΝΦΙΑ, φόροι για τα σαπισμένα σπίτια και μαγαζιά».  

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο, την άμεση παροχή δωρεάν σίτισης στους πλημμυροπαθείς που βρίσκονται στη δομή του Κουτσόχερου και τη δέσμευση των αρμοδίων πως θα συνεχιστεί για όσο διάστημα εκεί παραμένουν πληγέντες.

   Παράλληλα διεκδικούμε:

  • Αξιοπρεπή στέγαση με κρατική ευθύνη για όσους πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους.
  • Αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, καμία διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε πλημμυροπαθείς.
  • Άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία των σχολείων, των υποδομών που υπέστησαν ζημιές.
  • Άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών, φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί.
  • Κατάρτιση και υλοποίηση επιστημονικού σχεδίου για την αντιμετώπιση αντίστοιχων καιρικών φαινομένων με μόνιμο προσωπικό, υλικά μέσα, με κατάλληλη συνεχής εκπαίδευση προσωπικού και τοπικού πληθυσμού.
  • Άμεσα να γίνει έλεγχο-αποκατάσταση-αναβάθμιση όλου του δικτύου αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, καθαρισμό ρεμάτων κλπ με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου των απαιτούμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης των περιοχών που πλήττονται.

Συνεχίζουμε δυναμικά, σταθερά, οργανωμένα τον αγώνα για τα χωριά μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας. Στη μάχη αυτή είμαστε μαζί με τους πλημμυροπαθείς του νομού Τρικάλων καθώς και με τους φορείς και  σωματεία που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν δίπλα μας με την αλληλεγγύη και στις κινητοποιήσεις μας. Συνεχίζουμε δυναμικά την από κοινού δράση μας:

  • Συνάντηση του συντονιστικού των πλημμυροπαθών με την αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων την Πέμπτη 23 Μάη στις 10 π.μ.», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …