Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Να αρθεί η αδικία του αποκλεισμού 30 παιδιών από το Δαμάσι, από τα δωρεάν voucher για ΚΔΑΠ

Άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε 30 παιδιά από το σεισμόπληκτο Δαμάσι που αποκλείστηκαν από τα δωρεάν voucher για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Κ. Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι η περιοχή Δαμασίου Τυρνάβου έχει πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και οι κάτοικοι που τα σπίτια και οι περιουσίες τους κρίθηκαν ακατάλληλες, και ως εκ τούτου αναγκάζονται να διαβιούν σε δυσχερείς και υπό αντίξοες συνθήκες, στα κοντέινερ, εντούτοις, δεν έχει τύχει της αντίστοιχης κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας, ακόμη και στο απλό θέμα της έγκρισης των VOUCHER για την συμμετοχή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους σε Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε προσφάτως την έκτακτη πρόσθετη οικονομική στήριξη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) των Δήμων με το ποσό των 10 εκατ. Ευρώ και έχει ήδη καταρτιστεί κατάλογος με αναλυτικά στοιχεία των αναγκών ανά Δήμο, εντούτοις προφανώς δεν καλύπτει το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως “εκτάκτου ανάγκης”, όπως την περιοχή Δαμασίου Τυρνάβου. Επιπλέον, περιορίζεται στα δημοτικά ΚΔΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι γονείς που θα λάβουν voucher θα πρέπει να έχουν κάποιο δημοτικό ΚΔΑΠ σε κοντινή ακτίνα για να το εξαργυρώσουν, κάτι που δεν ισχύει για πολλά από τα σεισμόπληκτα χωριά.

Ειδικότερα, στο Δαμάσι, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή εκτάκτου ανάγκης, και η ανάγκη των παιδιών που διαβιούν σε κοντέινερ είναι μέγιστη, ώστε να περνούν δημιουργικά τις ώρες εκτός του σχολικού ωραρίου και μακρυά από το περιβάλλον του συνοικισμού, υπέβαλαν αίτηση συνολικά 46 κάτοικοι, για δωρεάν voucher για ΚΔΑΠ. Εξ αυτών, ενώ θα ήταν αναμενόμενο, λόγω της περιοχής να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, εντούτοις, εγκρίθηκαν μόνο οι 17 και απορρίφθηκαν περίπου 30 αιτήσεις. Απώλεσαν και οι γονείς και κυρίως 30 παιδιά, την ευκαιρία να ελαχιστοποιούν το χρόνο διαβίωσης στα κοντέινερ και να απασχολούνται σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.

Και η απόρριψη των αιτήσεων 30 οικογενειών, βρίσκεται σε αντίφαση με την απόφαση  του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το οποίο στις 31 Αυγούστου 2021 συνεδρίασε και αποφάσισε να λάβουν vouchers όλα τα παιδιά των πυρόπληκτων και ειδικά των Δήμων, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ειδικότερα, ζήτησε από το Υπουργείο, να καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε περιοχή για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ σε συνδυασμό με το δυναμικό των δομών και να λάβουν voucher τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά των δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και οι σεισμόπληκτες περιοχές.

Επειδή αποτελεί κοινωνική παράλειψη με χαρακτήρα αναλγησίας να μένουν παιδιά περιοχών που είναι χαρακτηρισμένες ως “έκτακτου ανάγκης” όπως στο Δαμάσι Τυρνάβου, και να στερούνται ενός δικαιώματος που συμβάλλει όχι απλά στην δημιουργική απασχόληση αλλά στην αξιοπρεπή επιβίωση.

Κατόπιν τούτου, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1) Ποιοι είναι οι λόγοι που εξαιρέθηκαν 30 παιδιά του Δαμασίου Τυρνάβου από την έγκριση των δωρεάν voucher για συμμετοχή σε ΚΔΑΠ; Προτίθεται το Υπουργείο να μεταβάλλει την εν λόγω απόφαση;

2)  Προτίθεται το Υπουργείο να χορηγήσει κατ’ εξαίρεση δωρεάν voucher για όλες τις προαναφερθείσες περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί ως εκτάκτου ανάγκης, χωρίς την εξέταση των λοιπών κριτηρίων;»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή