Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων»

Η Λαϊκή Συσπείρωση, εξ’ αρχής διαφώνησε και κατήγγειλε τις αντιδραστικές αλλαγές που ψήφισε με το νόμο 4623/19 η κυβέρνηση της Ν.Δ, δήθεν για την εξασφάλιση «της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ», ενώ διατήρησε τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί το 50+1% για να αποφασίσουν απεργία οι εργάτες σε ένα σωματείο, όπως είχε κάνει και με όλους τους αντιδραστικούς νόμους που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (Κλεισθένης Ι, Καλλικράτης, Καποδίστριας και ψήφισε νέο ληστρικό εκλογικό νόμο το 4804/21).

Με την συμφωνία των πλειοψηφιών ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, καταπατώντας τη λαϊκή ψήφο, με το νόμο 4623/19, η κυβέρνηση έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των περιφερειών και των δήμων (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε Νομικά Πρόσωπα), στην παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, κι ας μην έχει πλειοψηφία στο συμβούλιο. Ταυτόχρονα μεταφέρει σ’ αυτές τις επιτροπές, βασικές αρμοδιότητες που ανήκαν στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλοντας να εξαλείψουν την πολιτική αντιπαράθεση και την έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι σε προτάσεις προϋπολογισμών και προγράμματος τεχνικών έργων που κατατίθενται, από την περιφερειακή ή δημοτική αρχή, είτε από άλλες παρατάξεις, κατήργησαν την αρνητική ψήφο και επέβαλλαν στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Και μάλιστα αυτή η αντιπρόταση πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της Περιφέρειας ή του Δήμου (Τεχνικής & Οικονομικής) για το αν είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του ΥΠ.ΕΣ!

Το σύνολο αυτών των αντιλαϊκών νόμων που διέπουν την λειτουργία Περιφερειών και Δήμων, το υπηρετούν διαχρονικά και πιστά τα στελέχη της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των φασιστικών μορφωμάτων και όλων των άλλων αστικών δυνάμεων στις Περιφέρειες και Δήμους, είτε από θέση διοίκησης, είτε «αντιπολίτευσης».

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Περιφέρειες και στους Δήμους, αγωνίζονται ενάντια σε όλο αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του λαού, τη συμμετοχή του στους αγώνες, για την διεκδίκηση των δικών του αναγκών. Πρωτοστατούν ενάντια σε κάθε λαϊκό πρόβλημα και αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη αντιπολίτευση στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.

Οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες έχουν αρνητική πείρα από την πολιτική των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τώρα χρειάζεται να συμπορευτούν με το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, σε κάθε φορέα λαϊκής πάλης, όπως και στις εκλογές για την Βουλή, με τα ψηφοδέλτια της Λαικής Συσπείρωσης στις Περιφέρειες και στους Δήμους, για να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, για να δυναμώσει ο αγώνας για όλα όσα τους βασανίζουν, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή