Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«ΝΑΙ Ταγαρά σε Επιχορήγηση αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering»

Δεκτή έγινε η πρόταση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά

Θετικός είναι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς στην πρόταση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Κωτσός, ζήτησε από τον Υπουργό πρόταση με μορφή επίκαιρης ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να δοθεί επιχορήγηση σε αγρότες με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασκευή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

Την Παρασκευή, 8/10/2021 η πρόταση του κ. Κωτσού συζητήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων και μεταξύ άλλων, ο κ. Κωτσός δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα σταθερό, έναν δομικό πυλώνα ανάπτυξης της χωράς μας. Ο αγροτικός τομέας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της  εποχής, καλείται να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Η σύγχρονη γεωργία απαιτείται να είναι οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά ασφαλής, όπως απαιτεί η διεθνής κοινότητα των καταναλωτών και όπως αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο ο αγροτικός τομέας να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θεωρώ λοιπόν, ότι η εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στον αγροτικό τομέα για αυτοπαραγωγή ενέργειας αλλά και ταυτόχρονα πέρα από την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής παραγωγής, να δίνεται η δυνατότητα της πλεονάζουσας ενέργειας να διατίθεται στο σύστημα και να δημιουργεί ένα πρόσθετο εισόδημα για τον αγρότη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμώ, ότι προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους αγρότες μας. Να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, να προχωρήσουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας που χρειάζονται, να μειώσουν κατά αυτή την έννοια το κόστος παραγωγής, να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίαρχα να αξιοποιήσουν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας επ’ ωφελείας και ανάπτυξης της διαδικασίας της αγροτικής παραγωγής.

Το υπουργείο πρέπει να στηρίξει τους αγρότες, στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με ένα ισχυρό πρόγραμμα χρηματοδότησης.»

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωτσού κλήθηκε να απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς ο όποιος μεταξύ άλλων δήλωσε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας και εντός του πλαισίου ενεργειακού μετασχηματισμού που εγκαινιάζει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί συγκεκριμένη θεματική ενότητα, με την οποία προβλέπεται η προώθηση χρήσης ΑΠΕ και δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον αγροτικό τομέα.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως από τις αρχές του 2022 προβλέπεται ήδη η προκήρυξη νέας δράσης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία θα είναι επιλέξιμη η επένδυση για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, για τις ανάγκες της ενεργειακής εκμετάλλευσης ώστε να συμβάλουν στην αειφορία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Τέλος, ο κ. Ταγαράς δήλωσε πως το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση και τα επενδυτικά κίνητρα των αγροτών ως προς τις ΑΠΕ και τον ενεργειακό συμψηφισμό, θα έρθει ως επιστέγασμα σε όσα ήδη έχει πράξει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή