Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θαλάσσιου Τουρισμού στη Θεσσαλία

Το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ξεκίνησε το 2016, να δημιουργήσει επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, και να προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών τη δυνατότητα να τους επισκεφτούν, μετά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed αλλά και την χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συνεχίζεται δυναμικά.

Ύστερα από τις συστηματικές πρωτοβουλίες  των τελευταίων ετών  που ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να δημιουργήσει ένα πανόραμα επισκέψιμων ναυαγίων,  για το ευρύ κοινό, προχωράει σε μια νέα πρωτοβουλία. Να καταφέρει, σε συνεργασία με 14 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την εδραίωση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και των υποβρύχιων μουσείων της Ευρώπης  στην τουριστική βιομηχανία, μέσω της δημιουργίας  Τεχνολογικών Κόμβων Γαλάζιου Πολιτισμού κατ’ αρχάς στην Θεσσαλία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία. Οι κόμβοι αυτοί θα υποστηρίζουν με νέες καινοτόμες λύσεις και προϊόντα τη βιώσιμη προστασία, την αποκατάσταση, την αξιοποίηση, την διαχείριση, την προσβασιμότητα και την προώθηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κύρια καινοτομία του συγκεκριμένου έργου θα είναι η ικανότητά του να ενισχύσει και να διατηρήσει την έρευνα και καινοτομία (R&I) στις Τεχνολογίες Γαλάζιας Κουλτούρας µέσω της ανάπτυξης ενός σταθερού και µόνιµου τεχνολογικού και επιχειρηματικού πλαισίου (BCT Hubs) για πρώτη φορά παγκοσμίως!

Το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, που έχει χαρακτηριστεί ως ο “Παρθενώνας των ναυαγίων”, καθώς και άλλα έξι αρχαία και νεότερα ναυάγια, σε τέσσερις θέσεις στις Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό θα αποτελέσουν, για την Ελλάδα, το επίκεντρο των ειδικών επιστημόνων που θα εμπλακούν στο έργο για τα επόμενα 4 χρόνια.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe 2021-2027.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι ο συντονιστής αυτού του φιλόδοξου έργου συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, διοργανώνει την εναρκτήρια διακρατική συνάντηση του έργου, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Divani Palace στην Λάρισα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου ΙΚΕ, το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, η «ATLANTIS» Συμβουλευτική Α.Ε., το Divers Alert Network Europe Foundation (Μάλτα), το Superintendence of cultural Heritage-Sovrintendenza Tal (Μάλτα), το Institute of Tourism Studies(Μάλτα), η Aquabiotech Limited(Μάλτα), το Center for Underwater Archaeology (Βουλγαρία), το Institute of Information and Communication Technologies(Βουλγαρία), το Fondatsiya Balkansko Nasledstvo(Βουλγαρία), η Aqua Prom Ltd(Βουλγαρία), η 3D Research Srl(Ιταλία), αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Stefan Weiers υπεύθυνος πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας, η Deirdre Furlong επικεφαλής τομέα του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA), η κ. Costanza Conte υπεύθυνη του έργου και στέλεχος της REA καθώς και  η κ. Eve Sostra οικονομική υπεύθυνη του έργου, στέλεχος της REA.

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή