Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέα ρύθμιση του ΟΑΕΔ για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, διευρύνονται οι δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ που μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του 2018. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 80.000, εκ των οποίων οι μισοί έχουν ήδη απαλλαγεί από το χρέος τους, καθώς ήταν έως 6.000€.
 
Η νέα εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη πατάει πάνω στην πρόσφατη υπουργική απόφαση της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας το πλαίσιο ένταξης στην ρύθμιση για τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010), όπως και για εκείνους που δεν ιδιοκατοικούν και δεν κάνουν χρήση της κατοικίας τους, ενώ θέτει ως προθεσμία των αιτήσεων την 31η Δεκεμβρίου 2019.
 
Η εγκύκλιος διευκρινίζει και πως η προϋπόθεση της ιδιοκατοίκησης ελέγχεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
 
• Εάν έχει επέλθει θάνατος του αρχικού δικαιούχου και η κατοικία και το δάνειο έχουν περιέλθει στους κληρονόµους του, οι οποίοι αντιµετωπίζονται όπως ακριβώς οι αρχικοί δικαιούχοι.
• Εφόσον ο χρήστης της κατοικίας για ειδικούς λόγους (όπως οικογενειακούς, εύρεση εργασίας σε άλλη πόλη ή εκτός χώρας) αναγκάζεται σε αλλαγή τόπου κατοικίας.
• Εφόσον η εκµίσθωση προκύπτει ως αναγκαία λόγω οικονοµικής ανέχειας για τη διαβίωση του δικαιούχου και της οικογένειάς του. Στην περίπτωση αυτή θα συνεκτιµώνται στοιχεία όπως η ανεργία, ο αριθµός των προστατευόµενων µελών, το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδηµα, επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω ανεργίας.
• Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εκµισθώνει την κατοικία του, αλλά κάνει µερική χρήση αυτής (π.χ. λίγους µήνες τον χρόνο).
• Σε περίπτωση που η κατοικία παραµένει κενή (όπως, π.χ., στην περίπτωση ανήµπορου υπερήλικα, ο οποίος διαµένει µε τα τέκνα του).
• Σε περίπτωση που η κατοικία καθίσταται ακατάλληλη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του δικαιούχου, π.χ. λόγω αύξησης των µελών της οικογένειας, λόγω ΑµεΑ του οποίου οι ανάγκες δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας ανυπαρξίας σχετικών προδιαγραφών στην οικία κ.ά., ή ο δικαιούχος έχει προβεί σε µίσθωση ή αγορά άλλου ακινήτου µε λήψη δανείου και παράλληλη εκµίσθωση της οικίας.
• Σε όλες τις περιπτώσεις εκµίσθωσης της οικίας δεν λαµβάνεται υπόψη το ύψος του µισθώµατος που εισπράττεται συγκριτικά µε το τυχόν καταβαλλόµενο για µίσθωση άλλης κατοικίας.
• Εφόσον η οφειλή του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ, καθώς αυτή διαγράφεται.
• Εάν η κατοικία παραµένει σε ηµιτελή κατάσταση
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή