Νομαρχιακά ΝέαΠρωτοσέλιδα

Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς

3 Feb 2024

Συνεχίζονται οι καταβολές του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων στις 12 Ιανουαρίου 2024 και των σχετικών διασταυρώσεων που έγιναν από τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, σήμερα, πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2023 στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν.

Ειδικότερα, σήμερα καταβλήθηκαν 795.725 ευρώ σε 239 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Αθροιστικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές.

Η διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που υπεβλήθησαν, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νέες καταβολές.

Συνεχίζονται οι προκαταβολές του 50% της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πλημμύρες

Συνεχίστηκε σήμερα η καταβολή της προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για προκαταβολή που αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο προκαταβολής που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, καταβλήθηκαν 7.717.592 ευρώ προς 602 πληγείσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

Έτσι,αθροιστικά, μέχρι τώρα, 1.453 επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας έχουν λάβει 20.044.832 ευρώ ως προκαταβολή στο 50% της επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή, όπως επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης.

Έτσι, σε συνέχεια της πρώτης αρωγής, μέσα από την προκαταβολή οι επιχειρήσεις λαμβάνουν το 50% της επιχορήγησης, με το υπόλοιπο να καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών εκταμίευσης που θα υποβληθούν στη γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Οι προκαταβολές του 50% της κρατικής αρωγής τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα συνεχιστούν ανάλογα με τη ροή των στοιχείων και την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Trikala News
Author: Trikala News

Ο Νικόλαος Μότσιος του Α.Σ. Τρικάλων αγωνίζεται στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15 στην Ιταλία

5ος στην Ευρώπη ο Μότσιος του ΑΣ Τρικάλων

Μεγάλη επιτυχία για τον Νικόλαο Μότσιο του Α.Σ. Τρικάλων, που κατέκτησε την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15. Διακρίσεις …
Τραγωδία στην Ισπανία: 2χρονο παιδί βρέθηκε νεκρό σε αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα – Το ξέχασε ο πατέρας του

Τραγωδία στην Ισπανία: 2χρονο παιδί βρέθηκε νεκρό σε αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα – Το ξέχασε ο πατέρας του

Σοκ στην Ισπανία: 2χρονο αγοράκι βρέθηκε νεκρό στη Βαλς, αφού το ξέχασε ο πατέρας του στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα …
Πάμε για εκλογές; Η πολιτική κρίση και το πραγματικό ερώτημα της επόμενης μέρας

Πάμε για εκλογές; Η πολιτική κρίση και το πραγματικό ερώτημα της επόμενης μέρας

Με φόντο τα συνεχή σκάνδαλα και την πολιτική ασφυξία, πλησιάζει η χώρα σε πρόωρες εκλογές; Τι σημαίνουν οι εξελίξεις και …
Φωτογραφία του εκλιπόντος Νικολάου Βασ. Μαργαρίτη

Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Βασ. Μαργαρίτης – Η κηδεία του την Τετάρτη στη Βασιλική Τρικάλων

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Βασ. Μαργαρίτης. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 2 …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.