Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέο Ford Puma ST – Tο πρώτο SUV της Ford Performance

Αναβαθμισμένο και με προηγμένες τεχνολογίες που φέρουν τη γνωστή υπογραφή “Sports Technologies”, όπως το προαιρετικό και μοναδικό στην κατηγορία διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) και τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων, το νέο Puma ST διαθέτει επίσης επιλέξιμα προφίλ οδήγησης που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Sport και – για πρώτη φορά σε μοντέλο της Ford Performance – το Eco, προσφέροντας έτσι επιλογές για ποικίλα οδηγικά σενάρια. 

Ο συνδυασμός όλων αυτών των καινοτομιών προσφέρει τη γνώριμα συναρπαστική οδηγική εμπειρία για την οποία τα μοντέλα της Ford Performance φημίζονται σε όλη την Ευρώπη, διατηρώντας όμως παράλληλα την άνεση και την ευελιξία που προσφέρει το νέο και συμπαγές SUV μοντέλο της Ford.

Το νέο Puma ST χρησιμοποιεί τον κινητήρα 1.5L EcoBoost με απόδοση 200 ίππων1 ο οποίος εξασφαλίζει επιτάχυνση  0 100 km/h σε 6,7 δευτερόλεπτα. Το βελτιστοποιημένο πλαίσιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις στον ημιάκαμπτο πίσω άξονα, στις αντιστρεπτικές δοκούς και στα αμορτισέρ. Η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης είναι κατά 25% ταχύτερη και τα φρένα κατά 17% μεγαλύτερα από εκείνα του βασικού Puma. Με τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S, το νέο Puma ST προσφέρει τη μέγιστη ευελιξία ανάμεσα σε όλα τα SUV μοντέλα της Ford. 

Οι βελτιωμένες επιδόσεις και ο δυναμικός σχεδιασμός συνδυάζονται τόσο με σημαντικές καινοτομίες, όπως η τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος Local Hazard Information2, όσο και με πρακτικές λύσεις, όπως το Ford MegaBox, το οποίο προσφέρει 80 λίτρα αποθηκευτικού χώρου κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών – λύση που αποδεικνύεται εξαιρετικά πρακτική στην καθημερινότητα.3

«Όσοι αγαπούν τη σπορ οδήγηση δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν με λιγότερες συγκινήσεις επειδή η ζωή απαιτεί ένα πιο ‘λογικό’ αυτοκίνητο. Γι’ αυτό, πρωταρχική μας προτεραιότητα ήταν το Puma ST να είναι συναρπαστικό και ικανό όπως όλα τα μοντέλα ST, χωρίς να θυσιάζεται η πρακτικότητα ενός Puma» δήλωσε ο Stefan Muenzinger, Ford Performance manager, Europe. «Πιστεύουμε ότι έχουμε το SUV με την καλύτερη οδική συμπεριφορά στην κατηγορία του. Πραγματικά, το νιώθεις συνδεδεμένο με το οδηγό του και διαθέτει την αληθινή αίσθηση ενός ST μοντέλου. Είναι απόλαυση να το οδηγείς.»

Ππ

Η Ford Performance συνεργάστηκε με την Michelin για να αναπτύξουν έναν ειδικό τύπο ελαστικού που θα συμπληρώνει το αναβαθμισμένο πλαίσιο του Puma ST, χωρίς θυσίες στην οδηγική ποιότητα, που αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές αρετές ενός SUV μοντέλου.

Τα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S μπορούν να αξιοποιούν πλήρως την πρόσθετη ελκτική πρόσφυση που προσφέρει το προαιρετικό, μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της  Quaife, το οποίο περιλαμβάνεται στο προαιρετικό πακέτο Performance Pack.

Το νέο Puma ST είναι το μοναδικό μικρό SUV επιδόσεων στην Ευρώπη με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) που βελτιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση των εμπρός τροχών προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στις στροφές και μείωση των φαινομένων υποστροφής, κυρίως στην έξοδο των στροφών. 

Το αμιγώς μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης κατανέμει περισσότερη ροπή στον τροχό με την περισσότερη πρόσφυση προκειμένου να μειώσει την ολίσθηση, επιτρέποντας έτσι στον οδηγό να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του κινητήρα.

Το προαιρετικό LSD λειτουργεί σε συνδυασμό με το Torque Vectoring Control, που βελτιώνει το κράτημα και μειώνει την υποστροφή, εφαρμόζοντας πίεση πέδησης στον εσωτερικό τροχό, όταν το όχημα στρίβει. Η ισορροπία στη λειτουργία των δύο συστημάτων έχει ρυθμιστεί από τους μηχανικούς της Ford Performance ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη πρόσφυση στις στεγνές επιφάνειες και ομαλή συμπεριφορά στις βρεγμένες.

Το νέο Puma ST αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την απόδοση της πλατφόρμας Β της Ford ώστε να αντισταθμίσει το εκ φύσεως υψηλότερο κέντρο βάρους του οχήματος. Ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας έχει αναβαθμισμένη στρεπτική ακαμψία που φτάνει στα 2.000 Nm/deg – τιμή βελτιωμένη άνω του 40% συγκριτικά με εκείνη του Fiesta ST και κατά 50% σε σχέση με αυτή του βασικού Puma. Επίσης, μία αντιστρεπτική δοκός με διάμετρο 28 mm βρίσκεται ενσωματωμένη στο τμήμα σχήματος U του άξονα, ενώ εμπρός συναντάται μια αντίστοιχη με διάμετρο 24 mm που συμβάλει επίσης στην ευστάθεια όταν το όχημα στρίβει.

Τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων της Ford που είδαμε για πρώτη φορά στον πίσω άξονα του Fiesta ST βελτιώνουν επίσης την ευστάθεια, την ευελιξία και τη συνολική απόκριση του νέου Puma ST, εξασφαλίζοντας αυξημένη πλευρική ακαμψία. 

Τα ελατήρια συνεργάζονται με αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Hitachi εμπρός και πίσω, αποσβένοντας τις ανωμαλίες ανάλογα με τη συχνότητα των ταλαντώσεων. Τα αμορτισέρ αυτά εξασφαλίζουν την απαραίτητη ακαμψία που απαιτείται για καλύτερο έλεγχο του οχήματος, αλλά συγχρόνως την άνεση και την ποιότητα κύλισης στις υψηλότερες ταχύτητες σε δρόμους με μικροανωμαλίες. Επίσης, το νέο Puma ST διαθέτει ειδικά σαϊλεντμπλόκ που ανταπεξέρχονται στα υψηλά φορτία που αναπτύσσονται στην ανάρτηση.

Το σύστημα διεύθυνσης του νέου Puma ST έχει λόγο υποπολλαπλασιασμού 11.4:1 – σχεδόν 25% ταχύτερο από εκείνο του βασικού Puma – διαθέτοντας ένα αναβαθμισμένο ακραξονίο με μικρότερο βραχίονα τιμονιού και ταχύτερη κρεμαγιέρα.

Η απόδοση του συστήματος πέδησης έχει επίσης βελτιστοποιηθεί προσφέροντας μία γνήσια οδηγική εμπειρία ανάλογη του ονόματος ST. Η διάμετρος των εμπρός δίσκων είναι αυξημένη κατά 17% συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση του Puma, φτάνοντας τα 325 mm, με εκείνη των πίσω να ανέρχεται στα 271 mm. Η υποβοήθηση του συστήματος πέδησης του νέου Puma ST είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τη βέλτιστη αίσθηση και πληροφόρηση στη σπορ οδήγηση.

Στέφανος Σιμωτάς

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή