Νέο Opel Mokka: Συνεχείς Δοκιμές πριν την Είσοδό του στην Παραγωγή

Δυναμικές επιδόσεις, απόδοση, υψηλή ποιότητα: αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους εξέλιξης για το νέο Opel Mokka. Με την ακρίβεια που τους χαρακτηρίζει, οι Γερμανοί μηχανικοί βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην επόμενη γενιά του bestseller. Στο Κέντρο Δοκιμών του Rodgau-Dudenhofen, πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή ρυθμίσεις για βέλτιστη ακουστική άνεση στο εσωτερικό του νέου Mokka, εξαιρετική οδηγική ασφάλεια στις υψηλές ταχύτητες και χαρακτηριστική αίσθηση Opel από το τιμόνι και τα πεντάλ. Από το Φεβρουάριο, οι ειδικοί της Opel στους τομείς πλαισίου, κινητήρα, ηλεκτρονικών και φωτισμού χρησιμοποιούν το χειμώνα του Αρκτικού Κύκλου για τις τελευταίες ρυθμίσεις σε παγωμένες λίμνες και στενούς επαρχιακούς δρόμους στη Σουηδική Λαπωνία.

Η επόμενη γενιά Opel Mokka υιοθετεί μία εντελώς νέα σχεδίαση, βασισμένη στην πολύ αποδοτική ‘multi-energy’ πλατφόρμα CMP (Common Modular Platform). Αυτό το αρθρωτό σύστημα παρέχει μέγιστη ευελιξία στην εξέλιξη των οχημάτων. Η πλατφόρμα CMP επιτρέπει επίσης την εφαρμογή αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία αλλά και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η επιλογή του κινητήριου συνόλου ανήκει στον πελάτη. Ατσάλι υψηλής αντοχής, κρατά το βάρος του οχήματος χαμηλά και τη σταθερότητα του αμαξώματος σε υψηλό επίπεδο. Το νέο Mokka ζυγίζει έως 120kg λιγότερο από τον προκάτοχό του – με σχεδόν ίδιο μεταξόνιο και παρόμοιες διαστάσεις ελαστικών. Στο ηλεκτρικό Mokka-e, οι μπαταρίες είναι εγκατεστημένες βαθιά στο δάπεδο του οχήματος, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει το κέντρο βάρους και ταυτόχρονα να αυξάνεται η στρεπτική ακαμψία κατά επιπλέον 30% – εξαιρετικές προϋποθέσεις για δυναμική οδήγηση. Οι πελάτες μπορούν να προσβλέπουν σε ένα πολύ ευέλικτο Mokka δεύτερης γενιάς, που αναμένεται στις εκθέσεις των διανομέων από τις αρχές του 2021. Μέχρι τότε, οι δοκιμές συνεχίζονται εντατικά.

Ο μηχανικός της Opel, Gunnar Nees, εργάζεται ακατάπαυστα, κάνοντας συνεχείς γύρους σε μία παγωμένη πίστα. Κάθε τόσο, σταματά για λίγα λεπτά. Τρέχει στο laptop, διαβάζει τις μετρήσεις, καταγράφει κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Στις αχανείς, έρημες εκτάσεις του Αρκτικού Κύκλου, ο καιρός είναι παγερός ακόμα και τον Μάρτιο. Ακριβώς οι κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή «ενορχήστρωση» και την επίτευξη της «αρμονίας» μεταξύ του πλαισίου, των συστημάτων υποβοήθησης, των ABS και ESP.

Τα αυτοκίνητα δοκιμών παραμένουν καμουφλαρισμένα πίσω από το πράσινο και μαύρο κάλυμμα, με 3D γραφικά που καθιστούν ασαφείς τις αναλογίες του αυτοκινήτου. Ο μηχανικός που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι έχει έρθει τόσο βόρεια μόνο και μόνο για να ρυθμίσει το πλαίσιο. Όπως όλα τα μοντέλα Opel, το νέο Mokka πρέπει να αντιδρά με ακρίβεια στις εντολές στο τιμόνι, το οποίο με τη σειρά του καλείται να παρέχει καλή ανατροφοδότηση πληροφοριών, να είναι άνετο και ταυτόχρονα να έχει μία σταθερή οδική συμπεριφορά. Ένα Opel δεν πρέπει να δίνει την αίσθηση ότι συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα, για παράδειγμα, όταν περνά πάνω από σαμαράκια με μέτριες ταχύτητες. Η φιλοσοφία της Opel υπαγορεύει ασφαλή και ξεκούραστη οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο. Ένα Opel πρέπει να παραμένει άριστα ελεγχόμενο σε όλες τις συνθήκες και ταυτόχρονα να είναι απολαυστικό στην οδήγηση.

Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες – είτε πρόκειται για το ψύχος του Αρκτικού Κύκλου είτε για τους καύσωνες της Μεσογείου. Η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου πρέπει να παραμένει ακριβής και αξιόπιστη. Τμήματα, εξαρτήματα και συστήματα ρυθμίζονται συνεχώς από τους μηχανικούς της Opel: αποσβεστήρες, ελατήρια, σύστημα διεύθυνσης. Επιπλέον, το λογισμικό ελέγχου προσαρμόζεται για ιδανική αίσθηση του πεντάλ κατά την επιτάχυνση και επιβράδυνση, σωστή υποστήριξη του συστήματος διεύθυνσης και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συστημάτων υποβοήθησης.

Επιστροφή στη Γερμανία: ο ίδιος μηχανικός δοκιμών οδηγεί το πρωτότυπο Mokka στο Κέντρο Δοκιμών του Rodgau-Dudenhofen. Ο Karsten Bohle, ο συντονιστής προγράμματος του Mokka δεύτερης γενιάς, πλαισιώνει τον Gunnar Nees στις δοκιμές.

«Όλοι ανυπομονούμε να δούμε το νέο Mokka στο δρόμο στα χέρια των πελατών. Τα test drive ‘πηγαίνουν ρολόι’, μεταξύ άλλων, επειδή το νέο μας ‘μωρό’, ελαφρύ και με συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, αντιδρά καλά στις ρυθμίσεις. Η οδική συμπεριφορά και η οδηγική άνεση εντυπωσιάζουν. Το Mokka είναι η χαρά  της οδήγησης» σχολιάζει ο Bohle, «οι εργασίες εξέλιξης είναι άκρως απολαυστικές.»

Το νέο Mokka είναι έτοιμο να δώσει τις τελικές εξετάσεις του στο Κέντρο Δοκιμών. Υπό σκληρές οδικές συνθήκες, η οδηγική άνεση και η ακουστική της καμπίνας επιβατών πρέπει να παραμείνουν ανεπηρέαστες – ακόμα και στη λεγόμενη ‘πίστα βασανιστηρίων’. Σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της Opel στο Rüsselsheim, οι πίστες προσομοιώνουν τους πιο απαιτητικούς Ευρωπαϊκούς δρόμους. Οι μηχανικοί της Opel κάνουν εδώ δοκιμές επί δεκαετίες και έχουν αποκομίσει τεράστια εμπειρία. Ρυθμίζουν κατ’ επανάληψη ελατήρια και αποσβεστήρες, ενώ η ισορροπία ανάμεσα στην απόκριση και τη σπορ ακρίβεια βελτιώνονται συνεχώς. Το νέο Mokka περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την είσοδο θορύβου από το δρόμο στην καμπίνα, προσφέροντας βέλτιστη ακουστική άνεση, κάτι στο οποίο συντελεί η υψηλή ποιότητα υλικών εσωτερικού. Τριγμοί και θόρυβοι δεν επιτρέπονται.

Τα συστήματα διεύθυνσης και ανάρτησης αποκτούν ‘αίσθηση’ Opel στην πίστα ελέγχου οδικής συμπεριφοράς στο Dudenhofen. Δύο μπάρες θόλων στα γόνατα McPherson ανήκουν στο στάνταρ εξοπλισμό, ενισχύοντας την ακαμψία του εμπρός τμήματος, και αυξάνοντας την ακρίβεια και ευελιξία. Το νέο Mokka εισέρχεται με ταχύτητα στις στροφές, οδηγείται εύκολα στο όριο και τα συστήματα υποβοήθησης λειτουργούν άψογα. Ακολουθεί η υπέρτατη δοκιμασία – η γρήγορη οβάλ πίστα με τις απότομες κλίσεις, πριν τη μεγάλη ευθεία. Αυτή η δοκιμή απαιτεί εκπληκτική σταθερότητα σε όλες τις ταχύτητες. Σε  πραγματικές συνθήκες, επιτυγχάνεται ένα τεράστιο πλεονέκτημα ασφάλειας κατά τη διάρκεια ελιγμών αποφυγής εμποδίων με μικρότερες ταχύτητες. Οι μηχανικοί της Opel δίνουν τη σφραγίδα έγκρισης για χρήση στον αυτοκινητόδρομο μόνον εφόσον επιστρέψουν ικανοποιημένοι από την οβάλ πίστα. Το νέο Opel Mokka έχει ήδη περάσει με επιτυχία αυτή τη δοκιμασία. Ωστόσο, θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές δοκιμές μέχρι το καλοκαίρι. Όταν το Mokka λάβει το πράσινο φως σε αυτές, θα εισέλθει στη γραμμή παραγωγής, προς το τέλος του έτους.

 Στέφανος Σιμωτάς ©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή