Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νεοφιλελεύθερος «ταύρος στο υαλοπωλείο»

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεδιπλώνει το σχέδιό της ως μαινόμενος νεοφιλελεύθερος «ταύρος στο υαλοπωλείο». Ισχυρίζεται ότι μίλησε προεκλογικά για όλες τις προθέσεις της και ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή να «τα αλλάξει όλα», εδώ και τώρα. Τα πρώτα δείγματα γραφής, η πλειονότητα των ζητημάτων που χειρίστηκε, με χαρακτηριστική τη περίπτωση του εγκλωβισμού στη  Σαμοθράκη, αποδεικνύουν ότι στην υλοποίηση των εξαγγελιών της περί « ανταπόκρισης της Εκτελεστικής Εξουσίας στις σύγχρονες προκλήσεις και στις επιθυμίες των πολιτών», αποτυγχάνει παταγωδώς. Οι επισκέπτες της Σαμοθράκης  ρωτούσαν με αγωνία αν υπάρχει Κυβέρνηση.

Προφανώς η ΝΔ κέρδισε στις πρόσφατες Εκλογές και έχει δικαίωμα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Προφανώς και εμείς έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε τεκμηριωμένη και σκληρή κριτική στις κυβερνητικές πράξεις, από τη σκοπιά των δικών μας θέσεων, του δικού μας προγράμματος. Οι κραυγές του Μάκη Βορίδη «δεν δικαιούστε να ομιλείτε», θυμίζουν Κουτσόγιωργα, είναι  απαράδεκτες.

Στη πραγματικότητα, αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η βίαιη προώθηση των υπερσυντηρητικών  ιδεοληψιών τους, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο και η « επανίδρυση» του γνώριμου από το παρελθόν διαπλεκόμενου πελατειακού κράτους. Τυπικά παραδείγματα έχουμε στις επιλογές του νέου πρωθυπουργού για τους Διοικητές στην ΕΥΠ – στην ΕΡΤ – στα ΕΛΠΕ… και στις θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.  Στο φορολογικό νομοσχέδιο αγνόησε τη πρόταση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά Νησιά και επέκτεινε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στους πλούσιους. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος προώθησε την δημιουργία «Λουδοβίκειου» κράτους – φέουδου της Δεξιάς. Στο πολυνομοσχέδιο η πιο εξοργιστική πράξη της ήταν οι αντεργατικές τροπολογίες που υπέδειξε ο ΣΕΒ. Πέραν τούτου, η κυβερνητική πλειοψηφία με τη στήριξη της « ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ», θεσμοθέτησε  τη κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Επικαλέστηκε τη παραβατικότητα, τις βιαιοπραγίες, τις παράνομες πράξεις που γίνονται σε ορισμένες Πανεπιστημιακές Σχολές, το παραεμπόριο – την  διακίνηση ναρκωτικών – τους χουλιγκανισμούς –  τη κατασκευή μολότοφ … που δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της ακαδημαϊκής γνώσης – της  έκφρασης – της διδασκαλίας – της πανεπιστημιακής έρευνας … για να καταργήσει ένα θεσμό που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών – επαναστατικών – αντισυστημικών – ουτοπικών – ακόμη και αναρχικών. Υποστήριξε οτι οι Πρυτανικές Αρχές δεν μπορούν να εμποδίσουν την παρανομία, ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο είναι δυσκίνητο Όργανο για να καλέσει έγκαιρα την Αστυνομία. Μα αν δεν το κάνει αυτό η πανεπιστημιακή κοινότητα,  με μεγαλύτερη ασφαλώς θεσμική ευελιξία στις παρεμβάσεις φύλαξης των πανεπιστημίων, ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα ; ο περαστικός πολίτης ; Γιατί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα εμποδίσει τη παρανομία,  που ούτως ή άλλως υπάρχει και σε άλλους χώρους ; Οι Πρυτανικές Αρχές και η Αστυνομία μπορούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους για τη καταπολέμηση αξιόποινων πράξεων στους πανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν η συκοφάντηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων και η επιβολή της ακροδεξιάς ατζέντας περί νόμου και τάξης.

Η κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση ήταν το άλλο ψευδεπίγραφο επιχείρημα της Κυβέρνησης,  για την ακύρωση μιας πρόσφατης μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, για τη συκοφάντηση της Απλής Αναλογικής ως δίκαιου εκλογικού συστήματος,  πριν καν δοκιμαστεί στα Αυτοδιοικητικά Όργανα και για την επιλεκτική αλλοίωση πολλών αποτελεσμάτων των πρόσφατων Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Οι συνεργασίες, οι συμπράξεις, η ώσμωση, οι συναινέσεις   στην Αυτοδιοίκηση,  προκύπτουν από ώριμες προγραμματικές συγκλίσεις και όχι από την τεχνητή ενίσχυση της ηγεμονίας των Δημάρχων ή των Περιφερειαρχών.

Στο πολυνομοσχέδιο, θετικές ήταν οι διατάξεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των καρκινοπαθών, των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς  και ασθενών με άλλες  βαριές – σπάνιες – ειδικές παθήσεις,  στα φάρμακά τους, με διανομή ακόμη και στο σπίτι.

Αντίστροφα, η παρέμβαση που έκανε η Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν  εμπαθής  – υποκριτική – αντισυνταγματική, καθώς αγνόησε και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής  Επιτροπής  της Βουλής. Ταυτόχρονα, ενώ επικαλέστηκε  την αποστασιοποίηση  από τα Κόμματα στις Ανεξάρτητες Αρχές, διόρισε κομματικά στελέχη σε Ανεξάρτητες Αρχές, διόρισε Υπουργούς πρώην Ανώτατους Δικαστές και τον Εκπρόσωπο της ΛΑΜΔΑ ΝΤΕΒΕΛΟΠΜΕΝΤ,  αποσιώπησε  την επιλογή πολιτικού προσώπου, του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης Σαμαρά, ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αποκαλυπτική των προθέσεών της να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την υπερχρέωση της χώρας,  είναι και η εμμονή της ΝΔ  να χαρακτηρίζει « σκευωρία»  το Σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού και  εκμαυλισμού συνειδήσεων από τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ασκεί μεθοδικά τα καθήκοντά της, αποδίδει δικαιοσύνη – όπως έκανε στη περίπτωση και του πρώην πρωθυπουργού κ.Σαμαρά –  εξετάζει αναλυτικά το Πόρισμα που της παρέδωσε η Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης των Σκανδάλων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στην Υγεία και στο Φάρμακο και το πλούσιο  υλικό που της παρέδωσε η κ.Παπασπύρου – η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης ( η οποία καταργήθηκε ως Ανεξάρτητο Ελεγκτικό Σώμα ) και η Αμερικανική Δικαιοσύνη. Οι κραυγές της ΝΔ περί σκευωρίας επιδιώκουν να επηρεάσουν το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης για να μην αποδοθούν ευθύνες – πολιτικές ή ποινικές – σε κείνους που τις έχουν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή