Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νομιμοποίηση των αφορολόγητων εισοδημάτων μέσα από το πολυνομοσχέδιο

Την μονιμοποίηση της οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων με έκπτωση προστίμων και προσαυξήσεων θεσμοθετεί το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει δηλώσει εισοδήματα να το κάνει με τροποποιητική δήλωση ακόμη και μετά τον εντοπισμό του, δηλαδή ακόμη και μετά την γνωστοποίηση της εντολής ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή αν οι φόροι και οι προσαυξήσεις πληρωθούν μέσα σε 30 ημέρες ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει έκπτωση 40% στις προσαυξήσεις που δεν είναι καθόλου ασήμαντες αφού φτάνουν το 120%.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητική φορολογική δήλωση οποτεδήποτε μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.

Εάν η τροποποιητική υποβληθεί μέχρι τη γνωστοποίηση της πρόσκλησης – εντολής του ελέγχου στον φορολογούμενο τα πρόστιμα που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτά που ορίζει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στο άρθρο 53 και 54 για όλες τις υπόλοιπες εκπρόθεσμες δηλώσεις δηλαδή το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης (100 έως 500 ευρώ) το τόκο 8,73% για κάθε έτος καθυστέρησης (0,73% τον μήνα) και την προσαύξηση με βάση της διαφορά του φόρου που έχει ήδη πληρωθεί και αυτού που αναλογεί με την τροποποιητική δήλωση που φτάνει ως το 50%.

Εάν οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν μετά τη γνωστοποίηση της εντολής ελέγχου, τότε τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση που προκύπτει χρεωστικός φόρος είναι ο διπλασιασμός του φόρου που προκύπτει ή της διαφοράς του φόρου που προκύπτει, μαζί με τον τόκο του 8,73%.

Ξεκαθαρίζεται πως στην περίπτωση που τα ποσά του φόρου και των προστίμων πληρωθούν εφάπαξ εντός 30 ημερών από την βεβαίωσή τους, με εξαίρεση τους παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, το πρόστιμο και οι τόκοι μειώνονται κατά 40% και περιορίζονται στο 60% του ποσού.

Η έκπτωση αυτή δεν ισχύει φυσικά σε περίπτωση που το ποσό πληρωθεί με δόσεις από τον φορολογούμενο, μέσω της ένταξής της στην πάγια ρύθμιση του συστήματος των «12 δόσεων».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή