Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νομοθετική εξίσωση των Ελλήνων ολυμπιονικών κωφών με τους παραολυμπιονίκες ζητά ο Κόκκαλης

Να τυγχάνουν οι Έλληνες ολυμπιονίκες κωφοί των ίδιων ευεργετημάτων από την πολιτεία που προβλέπονται για τους παραολυμπιονίκες, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Αθλητισμού και Εσωτερικών κ.κ. Σταϊκούρα, Αυγενάκη και Βορίδη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Κύριοι υπουργοί, προσφάτως η Κυβέρνηση ψήφισε τον Νόμο με αριθμό 4726(ΦΕΚ Α 181/18.9.2020) με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», με τον οποίο τροποποιήθηκαν πολλές διατάξεις του ν. 2725/1999, πλην όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τα ζητήματα, που απασχολούν την αθλητική κοινότητα των κωφών ολυμπιονικών.

Πριν την ψήφιση του νόμου αυτού, ήδη είχε περιέλθει σε γνώση των συναρμόδιων υπουργείων το αίτημα της ειδικής κατηγορίας αθλητών με αναπηρία – κωφών, οι οποίοι διά της από 14-08-2020 επιστολής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, μεταξύ άλλων, διατυπώνουν το αίτημά τους αναφορικά με το μισθολογικό κλιμάκιο των Ολυμπιονικών Κωφών, οι οποίοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, ενώ για τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες ο νομοθέτης, με το άρθρο 34 παρ. 9 του ν. 2725/1999, έχει προβλέψει την κατάταξή τους στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους με τριακοπενταετή υπηρεσία, εντούτοις, οι Ολυμπιονίκες Κωφοί, εξακολουθούν να αποκλείονται από την διάταξη αυτή ως προς την ένταξή τους στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο, και έτσι να μην τυγχάνουν την ίδιας μεταχείρισης με τους λοιπούς αρτιμελείς ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες.

Επειδή, η εν λόγω εξαίρεση των Ολυμπιονικών κωφών που εργάζονται στο δημόσιο από την ένταξή τους στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο, συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση εις βάρος μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αθλητών, παρά το γεγονός ότι και η εν λόγω κατηγορία αθλητών ομοιάζει στα ουσιώδη χαρακτηριστικά με τις άλλες κατηγορίες των παραολυμπιονικών, που τυγχάνουν της ένταξης τους στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο και δεν υφίσταται κανείς λόγος που να δικαιολογεί την εξαίρεση των κωφών ολυμπιονικών από το ευεργέτημα αυτό.

Επειδή, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 34 παρ. 9 του ν. 2725/1999, με την προσθήκη διάταξης η οποία θα εξισώνει την κατηγορία των Ολυμπιονικών Κωφών με αυτή των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, με την ένταξή τους στο καταληκτικό στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους με τριακονταπενταετή υπηρεσία στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού.

Επειδή, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης που υφίστανται οι έλληνες Ολυμπιονίκες αθλητές που ανήκουν στην ομοσπονδία κωφών, σε σχέση με το σύνολο των αρτιμελών αθλητών και κυρίως σε σχέση με τους αθλητές – ολυμπιονίκες με άλλες μορφές αναπηρίας, αναφορικά με το ζήτημα του καταληκτικού μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο εντάσσονται.

Επειδή, επιβάλλεται να νομοθετηθεί η βελτίωση αυτή και να ενσωματωθεί στο νομικού πλαίσιο που διέπει τα ευεργετήματα για τους Έλληνες Ολυμπιονίκες Κωφούς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργοί, Ποιοι ήταν οι λόγοι που με το πρόσφατο νόμο και παρά το χρόνιο και δίκαιο αίτημα των Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών, δεν θεσπίσατε διατάξεις, ώστε οι κωφοί Ολυμπιονίκες να απολαμβάνουν των ίδιων ευεργετημάτων και της ίσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία, με τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες, ως προς την ένταξη των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο;

Προτίθεσθε να προβείτε στην τροποποίηση του άρθρου 34 παρ. 9 του ν. 2725/1999, που διατηρήσατε σε ισχύ, κατά τον κάτωθι τρόπο: «Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΚΩΦΟΙ, που υπηρετούν στη ΓΓΑ και τους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α` και Β` βαθμού κατατάσσονται στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους με τριακονταπενταετή υπηρεσία στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού»;

Προτίθεστε να λάβετε άλλα μέτρα αντισταθμιστικά, ώστε να απολαμβάνουν όλες οι ανωτέρω κατηγορίες αθλητών όμοια και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες αυτών ευεργετήματα;»

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή