Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο απόστρατος από τα Τρίκαλα, ο εισαγγελέας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η επικίνδυνη και μισαλλόδοξη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες-μετανάστες, αλλά κυρίως οι δηλώσεις αφιονισμένων ακροδεξιών, ρατσιστικών και κρυπτοφασιστικών στελεχών της, εμάς τους Τρικαλινούς μας γυρίζει τρία χρόνια πίσω, τότε που ένας απόστρατος δημοσίευσε άρθρο σε τοπική εφημερίδα, καθώς και σε κάποιες ιστοσελίδες, στο οποίο πέρα από την ισλαμοφοβία, μισαλλοδοξία, εθνικισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία, το πολεμοχαρές και ανιστόρητο των απόψεών του που το χαρακτήριζε, περιλάμβανε δημόσια πρόσκληση-παρότρυνση για διάπραξη μαζικών δολοφονιών –ανυπεράσπιστων και αθώων προσφύγων- ανδρών, γυναικών και παιδιών. Έλεγε συγκεκριμένα ο απόστρατος: «…Να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολεμικός στόλος στα εθνικά χωρικά μας ύδατα και να εφαρμόσει αποτροπή. Αν χρειασθεί να αναποδογυρίσουν στην αρχή κάποιες βάρκες και σημειωθούν απώλειες, ας γίνει. Ούτως ή άλλως το κρίμα είναι στον λαιμό της Τουρκίας που τους στέλνει εδώ. Συμβουλεύω ταχύτητα στα παραπάνω…»

Η πρόκληση, πρόσκληση και παρότρυνση του αρθρογράφου για τέλεση πράξεων βίας –και μάλιστα σε βάρος αδύναμων και ανυπεράσπιστων προσφύγων- ήταν σαφής, ξεκάθαρη και αναμφίβολη.

Στην προκείμενη περίπτωση ο απόστρατος με τον ασυγκράτητο «εθνικιστικό» του οίστρο… γλίστρησε για τα καλά και το ρατσιστικό του άρθρο απέκτησε ποινικό ενδιαφέρον. Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ προχώρησε αμέσως σε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων κατά του «εμπρηστή» (στην κυριολεξία) αποστράτου.

Μέσα από την εισαγγελική-δικαστική διερεύνηση έτους και πλέον ο Εισαγγελέας Τρικάλων, έχοντας υπόψη το άρθρο 1 παρ. 1 του ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 927/1979 (όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4285/2014 στα πλαίσια προσαρμογής στην απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ) διαπίστωσε ότι ο «ο μηνυόμενος (απόστρατος ταξίαρχος) χρησιμοποιώντας τον τύπο ως μέσο, εξέφρασε δημόσια μία ηθικά και κοινωνικά αποδοκιμαστέα άποψη, την οποία χαρακτηρίζει η αδιαφορία για το ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, η οποία προφανώς απαξιώνεται όταν πρόκειται για ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκείας (εν προκειμένω μουσουλμάνους). Η ανωτέρω παραδοχή βασίζεται όχι μόνο στις επίμαχες φράσεις, αλλά και στις προηγηθείσες αυτών σκέψεις του αρθρογράφου. Δικαιολογημένα δε οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και η συγκεκριμένη επιλογή της σύνταξης με χρήση προστακτικής (:να επέμβει ο στόλος… να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολεμικός στόλος») εκλαμβάνονται από τους μηνυτές ως «προτροπή» σε πράξεις βίας κατά ομάδας προσώπων». Μ’ άλλα λόγια ο κ. Εισαγγελέας συμφωνεί και αποδέχεται πλήρως το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΑΟΥ. Ωστόσο ο κ. Εισαγγελέας δεν παραπέμπει σε δίκη τον μηνυόμενο, διότι «η “προτροπή” (του)…….κρίνεται απρόσφορη να κινητοποιήσει αυτούς στους οποίους απευθύνεται να τελέσουν πράξεις βίας», γιατί (μεταξύ άλλων) είναι «…εν αποστρατεία αξιωματικός… αρθρογραφεί σε εφημερίδα τοπικής εμβέλειας…» και «…δε δύναται να κινητοποιήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και πολύ περισσότερο να υποδείξει τους υπηρετούντες σε αυτές τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» Και καταλήγει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «ελλείπει το απαραίτητο στοιχείο της προσφορότητας… να προκαλέσει σε τρίτα πρόσωπα συμπεριφορές βίας σε βάρος ομάδας ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά…».

Έχουμε δηλαδή μια εισαγγελική αποδοκιμασία κάθετη και απόλυτη, ηθικά και κοινωνικά, κατά των ρατσιστικών προτροπών του αποστράτου για τέλεση εγκλημάτων κατά των προσφύγων, αλλά δεν παραπέμπεται και δεν θα κάτσει στο σκαμνί, αφού ο ρατσιστικός και πολεμοχαρής λόγος του κρίνεται «απρόσφορος» να προκαλέσει τα δεινά που επιδιώκει.

Ωραία, ένας απόστρατος απ’ τα Τρίκαλα είναι «απρόσφορο» να κινητοποιήσει τον Ελληνικό Στόλο και να τελεστούν μαζικά εγκλήματα κατά αθώων, αδύναμων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, έστω κι αν το επιδιώκει και το ζητεί. Έτσι δεν εφαρμόζεται το ποινικό οπλοστάσιο της εθνικής μας νομοθεσίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 374/2017 εισαγγελική διάταξη.

Σήμερα όμως που μεγαλοϋπουργοί απ’ την Αθήνα, έστω πιο καμουφλαρισμένα απ’ τον απόστρατο, διακηρύσσουν, απειλούν και συνιστούν περίπου τα ίδια για τους αξιολύπητους, ταλαίπωρους, βασανισμένους και απελπισμένους ικέτες συνανθρώπους μας που φτάνουν στη χώρα μας, μήπως οι εισαγγελείς πρέπει να διατάξουν τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους μελών της κυβέρνησης (και όχι μόνο);

Δυστυχώς, όπως βλέπουμε όλοι μας, η πολιτική της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες-μετανάστες δεν είναι απλώς βάρβαρη, απάνθρωπη και εθνικά επιζήμια, η οποία συνάμα προσπαθεί να δηλητηριάσει τα μυαλά των Ελλήνων, αλλά έχει και πτυχές που άνετα εισέρχονται στη σφαίρα του… ποινικού Νόμου! Εκεί φτάσαμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη!!

Χρήστος Σταμόπουλος δικηγόρος

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή