Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Χρίστος Λιάπης για την παρασημοφόρηση του Μάικλ Δουκάκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Χρίστος Λιάπης γράφει για την παρασημοφόρηση του Μάικλ Δουκάκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις όχι μόνον του προβεβλημένου πολιτικού και του επιτυχημένου ομογενούς-γιου μεταναστών αλλά και του ανδρός που στάθηκε δίπλα στην, αντιμετωπίζουσα το φάσμα της κατάθλιψης και της εξάρτησης, σύζυγό του.

Η απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Μάικλ Δουκάκη, σηματοδοτεί ξεχωριστή αναγνώριση και απόδοση τιμής στον Οικουμενικό Ελληνισμό, καθώς ο κ. Δουκάκης αποτελεί διακεκριμένη προσωπικότητα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, έχοντας διατελέσει ο μακροβιότερος Κυβερνήτης στην ιστορία της Μασαχουσέτης (για σχεδόν 12 χρόνια) και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ, το 1988. Στον πρόλογο του βιβλίου “Ηow to get into politics and why?” εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την πολιτική: «Και οι δύο γονείς μου ήταν μετανάστες. Κανείς τους δεν ήταν πολιτικός ακτιβιστής. Αλλά οι Έλληνες έχουν μία μακρά και περήφανη πολιτική παράδοση. Κάθε Ελληνοαμερικανός ξέρει από μικρή ηλικία πως η Αθήνα υπήρξε η γενέτειρα της Δημοκρατίας….οι γονείς μου ποτέ δεν άφησαν εμένα και τον αδερφό μου να ξεχάσουμε πως αυτή η χώρα τους καλοδέχθηκε με τις οικογένειές τους στα 1900 και τους έδωσε εκπαιδευτικές ευκαιρίες που σίγουρα θα τους ήταν απρόσιτες στην Ελλάδα και στη Δυτική Τουρκία από όπου προέρχονταν….Ο πατέρας μου έγινε ο πρώτος Αμερικανοτραφείς, Ελληνόφωνος γιατρός στη Βοστώνη. Η μητέρα μου ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες Ελληνίδες μετανάστριες που κατάφερε να μπει στο Κολλέγιο και να γίνει δασκάλα…Πολλά σας έχουν δοθεί και πολλά αναμένονται από εσάς» Τα λόγια αυτά γίνονται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρα, δεδομένης της επικίνδυνης τροπής του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος στη χώρα μας. Μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση της προσωπικότητας του παρασημοφορηθέντος Ελληνοαμερικανού που έφτασε μέχρι την πόρτα του Λευκού Οίκου, σχετίζεται με τον αξιέπαινο τρόπο με τον οποίο συμπαραστάθηκε στη σύζυγό του Κitty Dukakis, η οποία έχει δημόσια παραδεχθεί τα προβλήματα εξάρτησης από τις αμφεταμίνες και το αλκοόλ που αντιμετώπισε, αλλά και τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη. Για την τελευταία μάλιστα, χρειάστηκε να υποβληθεί και σε Ηλεκτροσπασμοθεραπεία(HCT), καταγράφοντας την πολύτιμη εμπειρία της στο βιβλίο “Shock”, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην ανάγκη καταπολέμησης του στίγματος τόσο της ψυχικής νόσου όσο και της HCT(που παλαιότερα ήταν ευρύτερα γνωστή ως «ηλεκτροσόκ»).

Ο Μάικλ Δουκάκης αποτελεί την προσωποποίηση της πολιτικής καταξίωσης, της επιτυχούς ενσωμάτωσης σε μια πολυσυλλεκτική κοινωνία και ταυτόχρονα της γενναίας υποστήριξης και της αγάπης σε μια γυναίκα που έδωσε τη μάχη της απέναντι στο φάσμα των εξαρτήσεων και της συναισθηματικής διαταραχής. Μια ζωντανή πραγμάτωση ενός ανοικτού ορίζοντα σκέψης και αισθημάτων και μιας άκρως επιτυχημένης πορείας ζωής που αφ´ εαυτής καταπολεμά κάθε είδους «στίγμα», στέλνοντας τους παλμούς της χρησιμότητας, της προσφοράς, του αγώνα και της αλληλεγγύης.

Χρίστος Χ. Λιάπης MD,MSc,PhD
Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή