Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Χρίστος Λιάπης στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση AIDS & Ηπατίτιδες

«Οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ στην περίοδο της Πανδημίας COVID 19».

Τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ στην περίοδο της Πανδημίας COVID 19 παρουσίασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, Χρίστος Λιάπης, στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση AIDS & Ηπατίτιδες, στο Στρογγυλό Τραπέζι: «Πανδημία και ευάλωτοι πληθυσμοί: Δράσεις ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και Δήμου Αθηναίων» που έλαβε χώρα την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» των Αθηνών. 

Ο Δρ. Λιάπης εξειδίκευσε τους ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 

τόσο σε ότι αφορά στους υφιστάμενους εξυπηρετούμενους, όπου το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης όσο και σε ότι αφορά στους νέους εξυπηρετούμενους όπου το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση πρόσβασης. Κεντρικό άξονα αποτελεί επίσης η διασφάλιση της υγείας των μελών και του προσωπικού και φυσικά η ευρύτερη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. 

Το ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ  που συγκρότησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων αναπτύχθηκε αφενός με την Κεντρική Ομάδα Συντονισμού η οποία καθορίζει το ενιαίο πλαίσιο και αφετέρου με τις κατά τόπους Ομάδες Διαχείρισης που από την πρώτη στιγμή επιφορτίστηκαν με την εξειδίκευση των μέτρων, υπό τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων σε ένα δυναμικό τοπίο μεταβολής και εξέλιξης της Πανδημίας. 

Τα ΜΕΤΡΑ περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των  ψηφιακών μέσων για τις θεραπευτικές και εκπαιδευτικές ομάδες, την πράγματοποίηση ατομικών ραντεβού με αυστηρούς κανόνες προφύλαξης και την τηλε-υποστήριξη όπου αυτή ήταν και είναι δυνατόν να επιτελείται. Παράλληλα, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες και υγειονομικό υλικό σε όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ με έμφαση στις μονάδες διαμονής. Στη διάρκεια του lockdown κρίθηκε αναγκαίο να εφαρμοσθεί η διακοπή των παραπομπών από τη μία θεραπευτική φάση στην άλλη. Τώρα, εν μέσω του δευτέρου κύματος της Πανδημίας, έχουν ληφθεί οι αναγκαίες μέριμνες ώστε η θεραπευτική ροή να συνεχισθεί απρόσκοπτα μεταξύ των δομών μας. Με απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαμε προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των συμβουλευτικών μας μονάδων στις φυλακές. Έμφαση δόθηκε και δίνεται στην ενίσχυση ανταλλαγής ενέσιμου υλικού και στη δημιουργία και διανομή έντυπου υλικού για ενεργούς χρήστες, μέσω των ομάδων streetwork, ενώ ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο ΞΕΝΩΝΑΣ φιλοξενίας αστέγων χρηστών του Δημου Αθηναίων με την πρωτόγνωρη για τα θεσμικά δεδομένα της χώρας σύμπραξη ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕA. Κομβική είναι και η σημασία των ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, με έμφαση στις οδηγίες και στο διανεμηθέν υγειονομικό υλικό. Όσοι εγαζόμενοι πρώτης γραμμής ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μετακινήθηκαν σε θέσεις back office, ενώ εμπεδωμένη προτεραιότητα αποτελεί για τον Οργανισμό η κυκλική, εκ περιτροπής παρουσία των εργαζομένων και η τηλε-εργασία (όπου αυτό ήταν και είναι εφικτό). Όλα τα ανωτέρω, φυσικά, εντός του πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας με τα διεθνή δίκτυα. Έτσι, η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αποτυπώνεται σε μια αξιοσημείωτη εικόνα χωρίς κανένα κρούσμα, μέχρι σήμερα, στις δομές διαμονής. Εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο εισαγωγής στις θεραπευτικές κοινότητες και αυστηρή συνέχιση της τήρησης των μέτρων υγιεινής και προστασίας.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή