Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο διάσημος «Γαργαληστής», 15 χρονών πια, στο Χάνι του Σουφλιά

Στην εφηβεία βρίσκεται πια ο «Γαργαληστής». Έφτασε αισίως 15 χρονών και ο δημιουργός του Δημήτρης Μπασλάμ γιορτάζει και επισκέπτεται την Πόρτα Παναγιά στην Πύλη και το Χάνι του Σουφλιά!
Εκεί, μέσα στη φύση, σε χώρο παραμυθένιο, τα «μαγικά» τραγούδια και οι περιπέτειες του «Γαργαληστή» ξετυλίγονται σαν το κουβάρι της γιαγιάς μας ή σαν μια βραδινή παρέα που δεν θέλει να μεγαλώσει…

Από τις 20:30 του Σαββάτου 11 Ιουλίου και μετά, το ταξίδι του «Γαργαληστή» θα μας ανοίξει νέους δρόμους να ανακαλύψουμε, για το παραμύθι, τα παιδικά χρόνια, την  ταυτότητα αυτού του παράξενου Ληστή. Ο Δημήτρης Μπασλάμ, που δημιούργησε τον διάσημο ήρωα των παραμυθιών του, έδωσε ένα παραμύθι και πήρε αγάπη και αναγνώριση από τα παιδιά, τους γονείς, τους κριτικούς, τους εκπαιδευτικούς. Κυρίως, όμως, έχει στις αποσκευές του το μεράκι και τη διάθεση, να ζωντανέψει τον «Γαργαληστή» με γλαφυρή αφήγηση και τραγούδια, συντροφιά με τον εξαιρετικό μουσικό και τραγουδοποιό Γιάννη Παπαγεωργίου την κιθάρα του και τις μάσκες του φτιαγμένες από την Μάρθα Φωκά.

Οι απορίες μας…

Ποιος είναι, τελικά, ο Γαργαληστής; Τι κάνει η βουλιμική του Θεία, οι Πυγολαμπίδες κολυμβήτριες; Πώς εμπλέκεται ο απελπισμένος για διακοπές Ήλιος με τον Αστυνόμο που τον κατατρέχει;Ποιες οι περιπέτειές του, στο ταξίδι του γέλιου και της προσφοράς που ξεκινά;
Γιατί, τελικά, όλα αυτά συνθέτουν την ιστορία του Γαργαληστήως ιδιαίτερη και διαχρονική, για τα παιδιά και τα μεγάλα παιδιά;
(ΜΥΣΤΙΚΟ:«Ας έχετε μαζί σας κι ένα μπουκαλάκι αδειανό. Ισως να γεμίσει με κάτι μαγικό…»).

Το παραμύθι

Το 2005 κυκλοφόρησε το CD του παραμυθιού από την SonyMusic με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Χαρούλης, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Φώτης Σιώτας

Την ίδια χρονιά οι εκδόσεις Επόμενος Σταθμός εκδίδουν το βιβλίο με την εικονογράφηση του Βίκτωρα Μοσχόπουλου.
Το 2007 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την παραγωγή της παράστασης του Γαργαληστή σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καφετζόπουλου.
Το 2008 οιΑνταμαπανταχού ανεβάζουν παράσταση με κούκλες στο θέατρο Επί Κολωνώ. Τον Χειμώνα του 2009 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανεβάζει την παράσταση σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καφετζόπουλου με την συμμετοχή του Αργύρη Μπακιρτζή.

Ο Δημήτρης Μπασλάμ

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συµµετείχε σε πολλές συναυλίες καθώς και στην εγχώρια δισκογραφία, πότε ως μουσικός ή ενορχηστρωτής και πότε ως παραγωγός. Μέλος των Λαικεδέλικα του Θανάση Παπακωνσταντίνου, των Επισκεπτών του Γιάννη Αγγελάκα, των Β Movie του Παύλου Παυλίδη και συνεργάτης πολλών συνθετών και τραγουδιστών.Εκτός από την προσωπική του δισκογραφία, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Το 2015 βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του «Η Θυμωμένη Μπετονιέρα» (εκδ. Επόμενος Σταθμός). Τα βιβλία “Η Θυμωμένη Μπετονιέρα” (Επόμενος Σταθμός 2013) και “Πιθανότητες” (Πατάκης, 2017), έχουν περιληφθεί στον κατάλογο WHITERAVENSInternationalYouthLibrary, ανάμεσα στα 200 καλύτερα στον κόσμο. Το 2013-2017 δίδαξε μουσικά σύνολα και κοντραμπάσο στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

­­Βιβλιογραφία

«Ο Γαργαληστής» ( Επόμενος Σταθμός 2005)

«Αγησίλαγος» ( Επόμενος Σταθμός 2007)

«Λέω να Πετάξω» (Επόμενος Σταθμός 2010)

«Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου» ( Εκδόσεις κτήμα γεροβασιλείου 2012)

«Θυμωμένη Μπετονιέρα» (Επόμενος Σταθμός 2013)

«Τα παπούτσια του Βαρύτονου» (Επόμενος Σταθμός 2014)

«Σοφία μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει» (Πανεπιστήμιο Κύπρου 2015)

«Πιθανότητες» ( Πατάκης 2017)

«Το πουλόβερ» ( Καλειδοσκόπιο 2019 )

Δισκογραφία

«Ο Γαργαληστής» (SonyBmg 2005)

 «Η γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος» (SonyBmg 2006)

«Αγησίλαγος» (SonyBmg 2007)

«Θυμωμένη Μπετονιέρα» (SonyBmg2013)

«Τα παπούτσια του Βαρύτονου» (Επόμενος Σταθμός 2014)

«Λέω να Πετάξω» (music corner 2019)

Μουσική για κινηματογράφο – θέατρο

«Η γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος» (Αντώνης Καφετζόπουλος2006)

«When Fish Fly» ( Βίλκα Τζουρά 2011)

«Ο Πλούτος του Αριστοφάνη» (Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου 2014)

 «H Σοφία. Μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει» ( Δημήτρης Μπασλάμ ΘΟΚ 2018)

Σκηνοθεσίες

«Τα παπούτσια του Βαρύτονου» ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2015

Αγησίλαγος 2016- 2018 ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΦ – ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΖΩΝΩΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 2016- 2018

«H Σοφία. Μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει» ( ΘΟΚ 2018)

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή