Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Δήμος Μετεώρων συνεργάζεται με την “ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ SALENTO” στην κάτω Ιταλία

Επίσκεψη του δημάρχου Μετεώρων και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δήμων Μετεώρων και συνεργασίας μεταξύ των δήμων Μετεώρων και Calimera 

Μία από τις πολύ σημαντικές δράσεις του τομέα τουρισμού του δήμου Μετεώρων, ήταν η απαρχή της συνεργασίας με την ελληνόφωνη περιοχή της κάτω Ιταλίας όπου εδρεύουν εννιά κωμοπόλεις σε μία περιοχή νότια του Lecce, γνωστή ως Grecia Salentina.

Κατόπιν μίας σειράς επισκέψεων του κ. Νικολογιάννη – ειδικού συμβούλου του Δημάρχου, με απαρχή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2022 στην πόλη Calimera αλλά και αποστολών από το δήμο Calimera προς το δήμο Μετεώρων, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων με στόχο την ανάπτυξη διαφόρων τομέων και την ανάδειξη χαρακτηριστικών όπως ο πολιτισμός, η οικονομία, η παιδεία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και φυσικά το ιδιαίτερο γλωσσικό φαινόμενο της γραικάνικης διαλέκτου που αναδίδει έντονο άρωμα και αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Για τον ενημερωμένο ταξιδιώτη, λίγοι προορισμοί παρουσιάζουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο μία περιπλάνηση στα ελληνόφωνα χωριά (Απούλια) καθώς από τον 8ο αιώνα π.Χ. η ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε πεδίο μίας εκπληκτικής αποικιακής δραστηριότητας του αρχαίου Ελληνισμού, με τα σημάδια να παραμένουν ακόμα ζωντανά.

Κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου του δήμου Calimera, κ. Gianluca Tommasi, ο Δήμαρχος κ. Αλέκος και ο συνεργάτης του κ. Νικολογιάννης επισκέφθηκαν τόσο το δήμο Calimera όσο και την ευρύτερη περιοχή συνοδευόμενοι από στελέχη της εκεί δημοτικής αρχής αλλά και το σύλλογο των ελληνόφωνων (studio Chora Ma) στη Sternatia όπου συνάντησαν την Πρόεδρο κα Elizabetha Indigo, τον Δήμαρχο κ. Massimo Manera και βίωσαν μοναδικές εμπειρίες, σε κλίμα έντονης συγκίνησης μέσα από διηγήματα και τραγούδια στη γραικάνικη γλώσσα.

Κατόπιν έρευνας πολλών διακεκριμένων επιστημόνων, Ιταλών και Ελλήνων, η ελληνόφωνη διάλεκτος μεταφέρθηκε στην Απούλια μέσα από τις μεταναστευτικές κινήσεις ελληνικών πληθυσμών που έλαβαν χώρα από τον 6ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ.

πηγή: .ekalampaka.gr

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή