Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Δήμος Πύλης στον αστερισμό του Γεωπάρκου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική Ημερίδα που είχε σαν θέμα την δημιουργία του «Γεωπάρκου Πύλης – Μετεώρων», που διεξήχθη την Τετάρτη 5 Ιουλίου στην κατάμεστη με κόσμο αίθουσα του Δ.Σ. Πύλης.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπουτίνας ανέφερε…. «στόχος μας είναι η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στον χώρο και στον χρόνο προσβλέποντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα σε μία ευρεία περιοχή που περικλείει  το Γεωπάρκο Πύλης – Μετεώρων.

Ο στόχος της δημιουργίας του Γεωπάρκου είναι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προκύψουν στην τοπική κοινωνία από την λειτουργία του, ενώ όλο το εγχείρημα είναι  ένα μεγαλόπνοο έργο, που σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τον ίδιο, τον Περιφερειάρχη κ. Κων/νο Αγοραστό, τον Αντ/ρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη και τον κ. Βασίλειο  Γιαγιάκο  Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων με αδιαμφισβήτητους αρωγούς τους Δημάρχους Πύλης και Μετεώρων.

Ο φάκελος με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την πιστοποίηση του Γεωπάρκου ως επίσημο Παγκόσμιο  Γεωπάρκο, έχει ήδη κατατεθεί στον αρμόδιο Οργανισμό της UNESCO και στα μέσα Ιουλίου αναμένεται ειδική Επιτροπή για την επί τόπου αξιολόγηση και τελική γνωμοδότηση που θα επιφέρει την σφραγίδα του Οργανισμού και μια Παγκόσμια αναγνωσιμότητα.  Το Γεωπάρκο ήδη λειτουργεί καθώς η υποδομή υπάρχει, το ίδιο και ο φορέας διαχείρισης η Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Τρικάλων, υφίσταται μια τακτική χρηματοδότηση και όλα αυτά ανεξάρτητα με τον χρόνο που το ειδικό σήμα θα πλαισιώσει και επίσημα το έργο».

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας ξεκίνησε  λέγοντας «μετά και την σημερινή Ημερίδα, είναι πλέον ορατό.  Αλλάζουμε την Πύλη, αλλάζουμε τον Δήμο μας». Χαρακτήρισε την δημιουργία του Γεωπάρκου , ως ευτύχημα και μεγάλη ευκαιρία προς εκμετάλλευση, ενώ εξήρε την προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πολύ σημαντική  δουλειά που έγινε από πλευρά της και με την στρατηγική σύμπραξη τω δύο Δήμων και του Επιμελητηρίου, θα δημιουργηθεί ένα από τα σημαντικότερα Γεωπάρκα της Χώρας που και με την σφραγίδα της UNESCO θα αναβαθμίσει την τουριστική ταυτότητα του Δήμου Πύλης, τόσο εγχώρια όσο και παγκόσμια.

Ο κ. Γιαγιάκος τόνισε και αυτός με την σειρά του ότι η δημιουργία του Γεωπάρκου «Αποτελεί ένα σημαντικό έργο που μετά και την ένταξη του στο Παγκόσμιο Δίκτυο  Γεωπάρκων της UNESCO θα μιλάμε για μια άλλη τουριστική εποχή στην περιοχή μας».

Στην ομιλία του ο Διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Βάιος Κουτής αναφέρθηκε στον ορισμό και το θεσμικό πλαίσιο των Γεωπάρκων, επισημαίνοντας ότι «Ο Κόζιακας  είναι ένα μοναδικό γεωλογικό στολίδι για την περιοχή, με πολλά κρυμμένα που πρέπει  να φανερώσουμε σε όλο τον κόσμο».

Κατόπιν ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Ζούρος και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO,  στην  παρουσίασή του  δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από την παρουσία του κόσμου, προσπάθησε να αναδείξει τον ρόλο των Γεωπάρκων και τα οφέλη που θα προκύψουν αναφερόμενος μέσα από πολλά παραδείγματα ένταξης άλλων περιοχών στο δίκτυο. Κατέδειξε επίσης τι σημαίνουν τα Γεωπάρκα όχι μόνο για την γεωλογική κληρονομιά, τα γεωλογικά μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον, κυρίως όμως για τον άνθρωπο σε μια προσπάθεια σύνδεσης αυτού με το φυσικό του σπίτι που δεν είναι άλλο από τον Πλανήτη Γή.

Τελειώνοντας τόνισε «Τα γεωλογικά, πολιτιστικά μνημεία και οι ιδιαιτερότητες μιας περιοχής μπορούν ουσιαστικά να μετατραπούν σε εργαλεία ανάπτυξης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πύλης πολλοί δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι  Κοινοτήτων Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή