Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Γολγοθάς Λαρισαίου δανειολήπτη – Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ζητά ο Κόκκαλης

Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ζητά με αναφορά του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την απίστευτη ιστορία ενός Λαρισαίου, καρδιοπαθή και δανειολήπτη, ο οποίος βιώνει έναν πολυετή Γολγοθά στην προσπάθειά του να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του προς τραπεζικό ίδρυμα.

Αφορμή στάθηκε επιστολή του πολίτη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερίας», στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, καταγγέλλεται ότι η τράπεζα αρνείται να λαμβάνει το ήμισυ της σύνταξής του, αλλά αξιώνει σε βάθος μερικών ετών να λαμβάνει πάνω από το συνολικό ύψος της, μαζί με τους τόκους!

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη προς τον κ. Σταϊκούρα: «Κ. Υπουργέ, στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, φιλοξενείται επιστολή Λαρισαίου πολίτη – δανειολήπτη, η οποία προκάλεσε το περί δικαίου κοινωνικό αίσθημα και περαιτέρω αποτέλεσε αφορμή για την δική μας πολιτική παρέμβαση, με σκοπό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να τυγχάνουν ειδικής ευνοϊκήςμεταχείρισης αναφορικά με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις και συναλλαγές, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι δυσανάλογες των οικονομικών τους δυνατοτήτων και να οδηγούν σε αφαίμαξη του εισοδήματός τους, κατά τρόπο ώστε να αποστερούνται των αυξημένων βιοτικών αναγκών τους.

Ειδικότερα, ο Λαρίσαιος δανειολήπτης, που η οικονομική κρίση το 2009 τον οδήγησε στην ανεργία και συνέπεια αυτής σε σοβαρή ιατρική πάθηση, (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και επέμβαση στεντ αορτής), καθιστώντας τον μόνιμα ανίκανο προς εργασία και ευπαθή στις στρεσογόνες καταστάσεις και έχοντας ως μοναδική πηγή βιοπορισμού την πενιχρή σύνταξη αναπηρίας, βρέθηκε πρόσφατα και εν μέσω της πανδημίας, λίγο πριν την πραγματοποίηση του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του. Εν τέλει αποφεύχθηκε αυτός με την καταβολή χρηματικού ποσού που κατέβαλε στην ΕΤΕ υπό την δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού. Εν συνεχεία, η Τράπεζα, εξακολούθησε την ίδια τακτική και ενώ ο δανειολήπτης προσέφερε το 50% της σύνταξης του για την ρύθμιση του υπολοίπου δανείου, η Τράπεζα δεν δέχεται τούτο. Αντιθέτως, προτείνει την μηνιαία δόση σε ύψος που σε λίγα χρόνια θα υπερβαίνει με τον τόκο, το ποσό της μηνιαίας σύνταξης και επιπλέον ζητά και την εγγραφή Β΄ Προσημείωσης, επιβαρύνοντας το υπόλοιπο του δανείου με πρόσθετα έξοδα άνευ ουσιαστικού λόγου. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο δανειολήπτης να μην δύναται να ανταπεξέλθει στην πρόταση της Τράπεζας και ενώ ο ίδιος προσφέρει ένα σημαντικό ποσό από το υστέρημά του, η Τράπεζα δεν δέχεται τούτο, δείχνοντας ότι απώτερος σκοπός είναι όχι η διευκόλυνση και η ρύθμιση των δανείων, αλλά ο εγκλωβισμός των δανειοληπτών, και ο πλειστηριασμός των κατοικιών, πλέον ακόμη και των κύριων κατοικιών.

Επειδή,  για τους πολίτες που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, δηλαδή σε εκείνες που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από λόγους υγείας, επιβάλλεται μια προνομιακή αντιμετώπιση αναφορικά με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, την επιβάρυνση των ακινήτων τους, την ρύθμιση των δανείων τους κλπ.

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ για τις δέουσες και άμεσες ενέργειές σας κατά τις ανωτέρω συνταγματικές και κοινωνικές επιταγές. Παραθέτω επισυναπτόμενη την επιστολή του δανειολήπτη προς την ΕΤΕ Λάρισας.»

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή