Ο  Ιανός, οι ζημιές στις αγροτικές  περιοχές και η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ

Μια   ενδιαφέρουσα και παραγωγική  συζήτηση  μέσω τηλεδιάσκεψης  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/1/2021  παρουσία  του  Προέδρου  του ΕΛΓΑ  κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων στις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από  το ακραίο καιρικό φαινόμενο του Μεσογειακού κυκλώνα: Ιανός.

Την συζήτηση οργάνωσε η Γραμματέας Αγροτικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου και συμμετείχαν  ο Γραμματέας  Οργανωτικού ΝΔ κος Στέλιος Κονταδάκης ,ο Διευθυντής της Γραμματείας  κος Βασίλης Χριστοδουλάκης , οι  Περιφερειακοί Συντονιστές , οι Πρόεδροι  των ΔΕΕΠ και  οι υπεύθυνοι  Αγροτικών θεμάτων  των  ΔΕΕΠ των αντιστοίχων περιοχών.

Από τα Τρίκαλα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Τρικάλων κος Τρέλλης Κωνσταντίνος και ο Υπεύθυνος Αγροτικών Θεμάτων κος Κυριάκης Γιώργος.

Ο πρόεδρος  του ΕΛΓΑ  ο οποίος βρίσκεται  πάντα κοντά στους αγρότες για τη ταχεία αντιμετώπιση των  προβλημάτων ,τα οποία προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές, έχει θέσει ως προτεραιότητα του Οργανισμού, την ταχύτερη κατά το δυνατόν καταβολή των αποζημιώσεων.

Εξήγησε το σχέδιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ  στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τον Ιανό και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για τις περιορισμένες περιπτώσεις εσφαλμένων και άδικων πορισμάτων εκ μέρους των εκτιμητών-γεωπόνων.

Επεσήμανε ότι η επιτυχία του ΕΛΓΑ στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων οφείλεται στην γενναιόδωρη χρηματοδότηση την οποία εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,ύψους 90 εκ.€. εντός του 2020.

Η οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού οφείλεται στην στήριξη του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, κ. κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Θεόδωρου Σκυλακάκη, Μάκη Βορίδη και Σπήλιου Λιβανού.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να δίνονται άμεσες και αποτελεσματικές    λύσεις  στα προβλήματα της αγροτικής κοινωνίας και για αυτό τον λόγο, εξασφάλισε τα οικονομικά της διοικητικής λειτουργίας  του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να διατίθενται όλα τα έσοδα του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων, σε μια και μόνον δόση, στο 100%, της αξίας της.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο πρόεδρος  του  ΕΛΓΑ οδηγούν τον Οργανισμό  με  αποφασιστικού  χαρακτήρα επιλογές, όπως η υλοποίηση του έργου για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην  εκτιμητική διαδικασία.

Η μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή είναι ένα βήμα στο μέλλον, μετά και την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η ανάδειξη αναδόχου του έργου, ψηφιοποίησης της εκτιμητικής διαδικασίας, ύψους  1,85 εκ. ευρώ.

Με την υλοποίηση του έργου εντός του 2021, θα δοθεί η δυνατότητα  της εκτίμησης των ζημιών με ακρίβεια και δικαιοσύνη και άμεση καταβολή των υπολογιζόμενων αποζημιώσεων.

Με σεβασμό στον καθημερινό μόχθο των αγροτών και κτηνοτρόφων μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Υπουργοί και ο ΕΛΓΑ, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στον πολλά υποσχόμενο για το αύριο της ελληνικής οικονομίας, πρωτογενή τομέα και πολύ περισσότερο σε εκείνους που δοκιμάζονται και έχουν ανάγκη από την συνδρομή της πολιτείας.©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή