Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Κώστας Σκρέκας στο Συνέδριο του Economist

Έξυπνα αρδευτικά συστήματα για την αντιμετώπιση της απερήμωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, με επίκεντρο το νερό, είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της απερήμωσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Πέμπτη στις εργασίες του Συνεδρίου του Economist με τίτλο «3rd Sustainability Forum for South East Europe and the Mediterranean».

Ο κ. Σκρέκας ήταν από τους βασικούς ομιλητές στη θεματική ενότητα «Βιώσιμος τουρισμός, γεωργία και κλιματική αλλαγή». Στην αρχή της ομιλίας του, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στον 2ο στόχο για την επισιτιστική ασφάλεια και στον 6ο στόχο για το καθαρό νερό. Το επίδικο σήμερα στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα είναι η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο, υπογράμμισε.

Η χώρα μας σήμερα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, που θα προκαλέσει από τη μια πλευρά παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων και από την άλλη πλευρά συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, το 83% της κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα καταναλώνεται για άρδευση έναντι 70% με 75% στον υπόλοιπο κόσμο. Η συνολική ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 9 δις κυβικά μέτρα. Επιπλέον, το 60% με 65% προέρχεται από τα υπόγεια αποθέματα και το υπόλοιπο ποσοστό από τα επιφανειακά ύδατα, δηλαδή το βρόχινο νερό. Η χώρα μας είναι ουραγός και σε αυτόν τον τομέα, καθώς σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά αυτά είναι αντίστροφα, δηλαδή το 70% του νερού που καταναλώνουν προέρχεται από τα επιφανειακά ύδατα και μόλις το 30% από τα υπόγεια.

Σήμερα, στην Ελλάδα αντλούμε κάθε χρόνο από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα 600 λίμνες του Μαραθώνα για τις ανάγκες άρδευσης της αγροτικής γης. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, καθώς χρησιμοποιούμε τα υπόγεια νερά, ο υδροφόρος ορίζοντας χαμηλώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνεται το κόστος άρδευσης λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αφού αντλούμε νερό από μεγαλύτερα βάθη και αφετέρου να καταστρέφονται τα υδατικά αποθεμάτων λόγω του φαινομένου της υφαλμύρωσης, που με τη σειρά του οδηγεί στην υποβάθμιση των εδαφών και την απερήμωση.

Απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η λύση είναι η συλλογή του βρόχινου νερού με μικρά φράγματα και ταμιευτήρες, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία έξυπνων αρδευτικών συστημάτων με αυτοματισμούς, ώστε να μην σπαταλούμε το νερό και να το χρησιμοποιούμε με ορθολογικό τρόπο.

Βιώσιμη γεωργία σημαίνει ευφυής γεωργία που αξιοποιεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τους φυσικούς πόρους και τις εισροές όπως τα φάρμακα και τα λιπάσματα, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι οι χώρες και οι κοινωνίες που θα αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο είναι αυτές που θα είναι προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή